Ενδημική βία και σεξουαλική κακοποίηση στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ

Έρευνα αναδεικνύει το μέγεθος της φρίκης που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες στα κέντρα κράτησης των ΗΠΑ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έφερε στο φως πριν λίγες μέρες η μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ. Από το 2015 ως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 16000 περιστατικά βίας, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει και 35 μαρτυρίες μεταναστών που διαβιούσαν ή παραμένουν ακόμα στα κέντρα κράτησης που υπάγονται στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακού Ελέγχου των ΗΠΑ (ICE).

Σύμφωνα με την έρευνα, 400 περίπου μετανάστες κατέθεσαν μηνύσεις πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας, στέρησης ιατρικής περίθαλψης και συχνής χρήσης της απομόνωσης. Επιπλέον 800 τρόφιμοι των κέντρων κράτησης προσέφυγαν νομικά λόγω χρήσης βίας σε βάρος τους. Στα χρόνια της έρευνας καταγράφηκαν επίσης 29 Θάνατοι, εκ των οποίων ένας δεν καταγράφηκε καν στην ιστοσελίδα του ICE, όπως και 7 απόπειρες αυτοκτονίας. Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία δεν εμπόδισαν την εκ νέου αδειοδότηση των κέντρων κράτησης από την αρμόδια υπηρεσία κατόπιν κυβερνητικής επιθεώρησης, σε ποσοστό 90%.

Από τα 200 περίπου κέντρα κράτησης του ΙCE, περίπου 60 εξ αυτών βρίσκονται σε χέρια ιδιωτικών εταιρειών, και μάλιστα παρότι αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο του συνόλου, σε αυτά βρίσκεται πάνω από το 75% των κρατούμενων μεταναστών στις ΗΠΑ. Επί ημερών Τραμπ οι ιδιωτικές φυλακές και κέντρα κράτησης έχουν αυξηθεί θεαματικά, μαζί με τον αριθμό των κρατουμένων, που στα κέντρα κράτησης μεταναστών ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 50000 ημερησίως.

Πρόσφατα η πολιτεία της Καλιφόρνια πέρασε νόμο που απαγορεύει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών κέντρων κράτησης και φυλακών στην επικράτειά της. Η σχετική διάταξη θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 202ο, ήδη όμως η ICE έχει υπογράψει νέα συμβόλαια ύψους 6,5 δις δολαρίων με τέσσερα ιδιωτικά κέντρα κράτησης, που ανήκουν στη διαβόητη GEO Group, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ιδιωτικών φυλακών στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από peoplesdispatch

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: