Ένας 32χρονος εργαζόμενος στο σούπερ -μάρκετ Colruyt νεκρός από κορωνοϊό.

Πάρα τις επίσημες οδηγίες του ομίλου Colruyt για την χρήση αντισηπτικών, μασκών και γαντιών από τους υπαλλήλους, η διοίκηση του υποκαταστήματος στο Forest, αποφάσισε πως τα μέτρα προστασίας τρομάζουν τους πελάτες.

Ένας εργαζόμενος ετών 32, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών πέθαινε, απο τον Covid-19 χθες. Η οικογένεια επιμένει πως υπεύθυνη είναι η διοίκηση του υποκαταστήματος στο Forest, η οποία ζητούσε από τους υπαλλήλους της  να μη χρησιμοποιούν μέτρα προστασίας όπως γάντια και μάσκες ώστε να μην τρομάζουν τους πελάτες με την εμφάνιση τους.

Η εταιρία από την μεριά της επιμένει πως έχει προμηθεύσει σε όλα τα υποκαταστήματα της τα απαραίτητα προϊόντα προστασίας και πως ειδικά για την χρήση μασκών βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων της, αν επιθυμούν να την φορούν ή όχι, και δεν μπορεί να απαγορεύεται ή να επιβάλλεται από τη διοίκηση των υποκαταστημάτων. Τέλος, τονίζει πως παρότι στα ΜΜΕ έχει βγει ως είδηση ο θάνατος του υπαλλήλου ως θύμα του κορωνοϊού, δεν έχει πιστοποιηθεί από κάποιο τεστ μέχρι σήμερα.

Το σημαντικό στην είδηση δεν είναι βέβαια σε ποιόν θα πέσει το μπαλάκι ευθυνών: στον νεκρό εργάτη που δεν έκανε χρήση μάσκα όπως συνιστούσε ο όμιλος ή όπως δεν συνιστούσε η διοίκηση του υποκαταστήματος, στην συγκεκριμένη διοίκηση του σούπερ -μάρκετ ή σε ολόκληρο τον όμιλο;

Αυτό για το οποίο φωνάζουν τα σωματεία των εργαζόμενων, τόσο στα σούπερ -μάρκετ όσο και σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές, είναι πως οι χώροι δουλειάς που υποδέχονται πολύ κόσμο μέσα στην ημέρα ή που εργάζονται άνθρωποι συνωστισμένοι, πρέπει να ακολουθούν αυστηρώς τους κανόνες υγιεινής και οι εταιρίες να προμηθεύουν τα μέτρα προστασία στην ώρα τους, για όλους.

Μέχρι σήμερα σε αρκετούς χώρους δουλειάς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είτε αναγκάζονται να λαμβάνουν μόνοι τους τα μέτρα προστασίας της υγείας τους είτε έρχονται αντιμέτωποι με ελλιπή μέτρα προστασίας που τους δίνει η εταιρία τους. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την μη χρήση τεστ στο γενικό πληθυσμό δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν έρχεται αντιμέτωπος με τον ιό και πότε.

Η παγκόσμια έλλειψη στα προϊόντα προστασίας και αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιού έχει οδηγήσει ένα ποσοστό ανθρώπων που νοσούν να μην το γνωρίζουν και να μην λαμβάνουν μέτρα προστασίας και ένα άλλο κομμάτι πληθυσμού να καταναλώνει ανεξέλεγκτα  προϊόντα που δεν τα έχει άμεση ανάγκη.

Οι εταιρίες οφείλουν να προστατέψουν τους εργαζόμενους τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να μην προσπαθούν να θολώσουν τα νερά ρίχνοντας ευθύνες αλλού, πέρα από τις ίδιες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει σε όλες τις χώρες, παγκοσμίως, να τεστάρουν τους πληθυσμούς, τους αλλά μέχρι σήμερα συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η αδιαφορία των κυβερνήσεων. Η χρήση του μέτρου της ατομικής αποστασιοποίησης, η τρομοκράτηση του πληθυσμού και η πλύση εγκεφάλου περί ”αποκλειστικής ατομικής ευθύνης” έχει δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Οι  κυβερνήσεις μη θέλοντας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ξεχαρβάλωμα της Δημόσιας Υγείας, την μη ρύθμιση τιμών πλαφόν για τα μέτρα προστασίας ώστε να αποφευχθεί η κερδοφορία επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τον φόβο του γενικού πληθυσμού, εμμένουν να μας πετούν την ευθύνη για την προστασία μας.  Η λήψη αντεργατικών μέτρων κατά την διάρκεια της περιστολής των συνταγματικών μας δικαιωμάτων, όντας σε κατάσταση η πολιτεία σε έκτακτη ανάγκη, δείχνει πως όχι μόνο δεν έχουν λάβει κανένα μάθημα από την πανδημία, αλλά κοιτούν πως να περάσουν τώρα, όσα μέτρα δεν θα μπορούσαν να περάσουν έχοντας τα συνδικάτα απέναντι τους, στους δρόμους. Συνεχίζουν το έργο των φιλελεύθερων πολιτικών ανενόχλητοι με εμάς κλεισμένους στα σπίτια μας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: