Ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία – Να μη γίνει η πανδημία αφορμή περιστολής ελευθεριών

Πρωτοβουλία Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό: “Οι απαγορεύσεις συναθροίσεων, ο έλεγχος των ΜΜΕ και οι απόπειρες φίμωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων συνθέτουν ένα ζοφερό και δυσοίωνο μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά. “

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο, μαζί με τις συνοδευτικές φωτογραφίες. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει την ευρύτερη συσπείρωση ενάντια στα φαινόμενα του αυταρχισμού και την αποδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβολική δράση αλληλεγγύης, (λαμβάνοντας μέτρα προστασίας στον COVID-19) στους Έλληνες πολίτες για τα έντονα φαινόμενα αστυνομοκρατίας, και κρατικής βίας που παρακολουθούμε να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού παρακολουθούμε τα γεγονότα και παίρνουμε θέση μηδενικής ανοχής απέναντι στα φαινόμενα αυταρχισμού και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιστολή κατοίκων εξωτερικού ενάντια στο κλίμα αστυνομοκρατίας

Είμαστε άνθρωποι που φύγαμε από την Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία, οι περισσότεροι για οικονομικούς άλλοι για προσωπικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους.  Παρ΄όλα αυτά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είτε γιατί σκεφτόμαστε τον επαναπατρισμό είτε από ενδιαφέρον για τις οικογένειες μας, τους φίλους, και το μέλλον της χώρας. Είμαστε άνθρωποί με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και χωρίς μια συμπαγή πολιτική ταυτότητα. Οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η δέσμευση μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες ενός οργίου αστυνομικής καταστολής. Ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια χωρίς ένταλμα, τραμπουκισμοί και προσαγωγές για λάθος sms, δολοφονικές επιθέσεις με κρότου λάμψης σε κλειστούς χώρους, κατάλυση πανεπιστημιακού ασύλου, επέλαση δυνάμεων καταστολής σε ακαδημαϊκούς χώρους, βασανιστήρια ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί, στοχοποίηση ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων πολιτών από βουλευτή, σαθρά κατηγορητήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πολλά ακόμα παραδείγματα. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει ακόμα εισαγγελική παρέμβαση ή ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Αντιθέτως το κλίμα πολώνεται ανάμεσα σε δίπολα τύπου αστυνομία-μπαχαλάκηδες, κρατική βία – ατομική βία.

Αξιώνουμε να ζούμε σε κοινωνίες όπου εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης είναι η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Δεν συγχέουμε την ατομική βία- όσο καταδικαστέα και αν είναι- με την κρατική καταστολή. Μεμονωμένοι πολίτες εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όταν παρανομούν, θα πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Η ΕΛΑΣ εκπροσωπεί τους πολίτες. Χρηματοδοτείται από αυτούς για να τους προστατεύει. Όχι για να καταπατά δικαιώματα, να βιαιοπραγεί και να τρομοκρατεί. Aς μην γίνει λοιπόν η πανδημία αφορμή περιστολής προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με απαγορεύσεις συναθροίσεων, έλεγχο ΜΜΕ και απόπειρες φίμωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων συνθέτουν ένα ζοφερό και δυσοίωνο μέλλον που πολύ φοβόμαστε ότι δεν μας χωρά. Αν είναι όντως στόχος της κυβέρνησης η αντιστροφή του brain drain οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη των άνω φαινομένων, που κρίνουμε αδιανόητα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

*Tην  πρωτοβουλία την πήρε μια παρέα Ελλήνων/ίδων μεταναστών/τριών που ζει στο Gothenburg της Σουηδίας. (fb group: Κάτοικοι του εξωτερικού ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: