Ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως χωρίς εμβόλιο – Σε ρεκόρ 15ετίας τα κρούσματα ιλαράς

Οι περισσότερες επιδημίες αφορούν χώρες με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις, παίζει μεγάλο ρόλο η διάδοση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Για μια ακόμα χρονιά, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάπλωση της ιλαράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Από την 1 Γενάρη ως τις 31 Ιούλη του 2019, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 364.808 κρούσματα, παρουσιάζονται σχεδόν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με τα περσινά στοιχεία. Μάλιστα, η εξάπλωση της ασθένειας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006, ενώ είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ιλαρά εμφανίζει διεθνώς αυξητικές τάσεις.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ΛΔ του Κονγκό, η Μαδαγασκάρη και η Ουκρανία, ενώ μεγάλη έξαρση έχει το φαινόμενο και σε άλλες χώρες της Αφρικής, αλλά και της νοτιανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες.

Οι περισσότερες επιδημίες αφορούν χώρες με ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις, παίζει μεγάλο ρόλο η διάδοση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Στην Ουκρανία μάλιστα, τόσο η διάλυση του συστήματος εμβολιαστικής κάλυψης μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, όσο και η ταχεία εξάπλωση του αντιεμβολιασμού την ίδια περίοδο, αποδεικνύουν τη σύνδεση της «ελεύθερης αγοράς» με την υποβάθμιση της υγείας του πληθυσμού, ειδικά σε νεότερες γενιές που είναι συχνότερα ανεμβολίαστες.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα νούμερα ανεμβολίαστων παιδιών είναι πραγματικά τρομαχτικά, καθώς περίπου ένα στα δέκα παιδιά, δεν εμβολιάστηκαν πέρσι ενάντια στη διφθερίτιδα, τον τέτανο και την ιλαρά. Περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά ζουν σε μόλις 16 χώρες, κυρίως της Αφρικής, αλλά και σε δοκιμαζόμενες από πολέμους περιοχές, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: