Eκδήλωση μνήμης για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή των ουκρανικών Ες -Ες ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ουκρανίας

Με κάθε επισημότητα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια του πιο επίσημα αναγνωρισμένου συνεργάτη των ναζί στη χώρα το Ουκρανικό κράτος, Βολοντίμιρ Κουμπίγιοβιτς.

Μπορεί εδώ και κάποιους μήνες η κυβέρνηση στην Ουκρανία να έχει αλλάξει, όχι όμως και οι εναγκαλισμοί της με την ακροδεξιά, ακόμα και με το νεοναζισμό. Άλλη μια απόδειξη είναι η πρόσφατη απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εβραϊκής Επιτροπής της Ουκρανίας  Έντουαρντ Ντολίνσκι, να τιμήσει το 2020 τα 120 χρόνια από τη γέννηση ενός διαβόητου συνεργάτη των Γερμανών και ιδρυτή των ουκρανικών Βάφεν Ες – Ες, Βολοντίμιρ Κουμπίγιοβιτς. Δεν είναι η πρώτη φορά που το μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος τιμά τον εν λόγω δοσίλογο, αφού το 2000 είχε κυκλοφορήσει γραμματόσημο με τη μορφή του.

Ο Κουμπίγιοβιτς ήταν ουκρανικής και πολωνικής καταγωγής γεωγράφος και καθηγητής πανεπιστημίου, που ήδη προπολεμικά είχε άριστη σχέση με τους ναζί και μιλούσε άπταιστα γερμανικά ο ίδιος. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία το 1939, ο Κουμπίγιοβιτς τέθηκε επικεφαλής της Ουκρανικής Κεντρικής Επιτροπής, της μοναδικής επίσημα αναγνωρισμένης από τους κατακτητές ουκρανικής οργάνωσης. Αρχικά η οργάνωση είχε καθήκοντα προπαγάνδας, εκπαιδευτικά, επισιτιστικά και κοινωνικά, τα οποία προβάλλονται ιδιαίτερα από τους απολογητές του Κουμπίγιοβιτς, όπως αυτούς που έχουν γράψει το σχετικό αγγλόφωνο λήμμα στη Wikipedia. Προβάλλουν επίσης ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο Κουμπίγιοβιτες “διέσωσε” Εβραίους, διαμαρτυρήθηκε στους ναζί για τη μεταχείριση των ουκρανικών πληθυσμών και προσπάθησε να αμβλύνει τον ανταγωνισμό Ουκρανών και Πολωνών στα κατεχόμενα εδάφη. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανική Κεντρική Επιτροπή ήταν γνωστή για τις αντισημιτικές της τάσεις, ενώ ο Κουμπίγιοβιτς προσωπικά απευθύνθηκε επανειλημμένα στο Χίτλερ, το Χίμλερ, τον Χανς Φρανκ, γενικό κυβερνήτη της κατεχόμενης Πολωνίας και τον Άντολφ Άιχμαν, επικεφαλής του προγράμματος εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης ώστε να εκδιωχθούν Πολωνοί από ουκρανικά εδάφη και να μεταφερθούν Εβραίοι στα στρατόπεδα εξόντωσης και γενικά να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση Πολωνών και Εβραίων σε ουκρανικό έδαφος. Όσο για τους Ουκρανούς τους οποίους υποτίθεται “προστάτευε”, το μόνο που έκανε ήταν να προβάλει βέτο στην επιστράτευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τους Γερμανούς, επιτρέποντας από την άλλη 500.000 συμπατριώτες του να καταλήξουν για καταναγκαστική εργασία στο Γ’ Ράιχ.

Η σημαντικότερη συμβολή του βέβαια υπήρξε ο ηγετικός του ρόλος στο σχηματισμό της πρώτης ουκρανικής μεραρχίας των Βάφεν Ες-Ες, που βρισκόταν υπό άμεση γερμανική διοίκηση και στόχος της ήταν να συνδράμει στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ μετά τη συντριπτική ήττα των ναζί στο Στάλινγκραντ. Προς μεγάλη απογοήτευση του δοσίλογου, οι Γερμανοί δε δέχτηκαν καν η μεραρχία να λάβει το εθνωνύμιο “ουκρανική”. Μετά τον πόλεμο, ο Κουμπίγιοβιτς βρήκε, όπως πολλοί συνεργάτες των ναζί, καταφύγιο στην αμερικανική ζώνη κατοχής στη δυτική Γερμανία και λίγα χρόνια αργότερα πέρασε στο Παρίσι. Στη Δύση επιδόθηκε σε πλούσιο συγγραφικό έργο και κέρδισε ευρεία αναγνώριση ως “διανοούμενος της Ελεύθερης Ουκρανίας” και το ναζιστικό του παρελθόν ωραιοποιήθηκε ή αποσιωπήθηκε. Έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι το 1985, λίγο μετά την ολοκλήρωση της αυτοβιογραφίας του, πριν προλάβει το όνειρό του για τσάκισμα της εργατικής εξουσίας στην πατρίδα του να γίνεται πραγματικότητα.

Οι τιμές στον Κουμπίγιοβιτς δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, αφού εντάσσονται σε μια συστηματική επιχείρηση αποκατάστασης κάθε απόχρωσης δοσιλόγων ως “εθνικών ηρώων” της “ανεξαρτησίας” της Ουκρανίας, με τρανταχτό παράδειγμα τον αιμοσταγή Στεπάν Μπαντέρα, με τον οποίο ο Κουμπίγιοβιτες βρισκόταν σε αντιπαράθεση για τη μερίδα του λέοντος στην εύνοια των ναζί, την οποία και πράγματι εξασφάλισε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: