Εκδικητική απόλυση κορυφαίου επιστήμονα από τον Τραμπ που προωθεί μη ελεγμένα φάρμακα

Ο Τραμπ απομάκρυνε τον επικεφαλής της αρχής για την Βιοϊατρική προωθημένη έρευνα και ανάπτυξη (BARDA), Dr Rick Bright και τον μετακίνησε παρά την θέλησή του σε μια θέση με λιγότερες αρμοδιότητες και μικρότερη επίδραση στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία.

Ο Τραμπ απομάκρυνε τον επικεφαλής της αρχής για την Βιοϊατρική προωθημένη έρευνα και ανάπτυξη (BARDA), Dr Rick Bright και τον μετακίνησε παρά την θέλησή του σε μια θέση με λιγότερες αρμοδιότητες και μικρότερη επίδραση στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία. Σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πιστεύω ότι αυτή μεταφορά είναι αποτέλεσμα της πίεσής μου προς την κυβέρνηση στην επένδυση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποδέσμευσε το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 σε ασφαλείς και επιστημονικά ενδεδειγμένες λύσεις, και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες που στερούνται επιστημονικού υποβάθρου. Βγαίνω τώρα μπροστά γιατί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, η επιστήμη και όχι η πολιτική ή η εύνοια των φίλων πρέπει να οδηγήσει αυτήν την κούρσα.

Πέρασα ολόκληρη την καριέρα μου στην ανάπτυξη εμβολίων, στην κυβέρνηση με το CDC και την BARDA καθώς επίσης και στην βιομηχανία της βιοτεχνολογίας. Το επαγγελματικό μου υπόβαθρο με προετοίμασε για στιγμές σαν αυτή, να αντιμετωπίσω και να νικήσω έναν θανατηφόρο ιό που απειλεί την ζωή Αμερικάνων και ανθρώπων σε όλη την υφήλιο. Μέχρι αυτήν την στιγμή ήμουν επικεφαλής της προσπάθειας της κυβέρνησης στο να επενδύσει στην καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη στην μάχη ενάντια στην πανδημία του COVID-19. Δυστυχώς αυτό οδήγησε σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία και κριτική απέναντι στις προσπάθειές μου για έγκαιρη επένδυση σε εμβόλια και προμήθειες που είναι κρίσιμα ώστε να σωθούν ζωές Αμερικάνων. Επιπλέον αντιστάθηκα σε απόπειρες χρηματοδότησης ενδεχομένως επικίνδυνων φαρμάκων που προωθούνται από εκείνους με πολιτικές διασυνδέσεις.

Ειδικότερα και σε σύγκρουση με τις λανθασμένες οδηγίες που είχα περιόρισα την ευρεία χρήση χλωροκίνης, και υδοξυχλωροκίνης που προωθούσε η Διοίκηση σαν πανάκεια, ενώ στερείται εμφανώς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ενώ είμαι προετοιμασμένος να εξετάσω όλες τις επιλογές και να σκεφτώ «έξω από το κουτί» στην αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών αντιστάθηκα σε προσπάθειες διάθεσης ενός μη αποδεδειγμένου φαρμάκου στο κοινό. Επέμεινα αυτά τα φάρμακα να δίνονται μόνο σε ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο και κάτω από ιατρική επίβλεψη. Αυτά τα φάρμακα έχουν ενδεχομένως σοβαρά ρίσκα που συνδέονται με αυτά, μεταξύ των οποίων και αυξημένη θνητότητα σε πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς με COVID-19.

Η περιθωριοποίησή μου στην μέση της Πανδημίας σε όφελος της πολιτικής και της εύνοιας σε φίλους και σε βάρος της επιστήμης βάζει ζωές σε κίνδυνο και εμποδίζει τις εθνικές προσπάθειες για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κρίσης του συστήματος υγείας. Τρέχοντας πίσω από φάρμακα που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ περισσότερους θανάτους.»

Το σχόλιο του Τραμπ ήταν ότι δεν έχει ακούσει γι’ αυτόν! Ο Bright έχασε την πρόσβαση στην επαγγελματική του διεύθυνση email ενώ το όνομά του αφαιρέθηκε από το site της BARDA το σαββατοκύριακο χωρίς να έχει ενημερωθεί πρώτα.

Οι βαριές κατηγορίες από έναν κορυφαίο επιστήμονα και βασικό στέλεχος της επιστημονικής ομάδας υπεύθυνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ καταδεικνύει την βαθιά σαπίλα της υπερδύναμης αλλά και του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς όχι μόνο δεν δίνεται έμφαση στις επιστημονικές τεχνικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να εξαφανίσουν την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν διστάζει να θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στον βωμό του κέρδους.

Σπύρος Μερκούρης

Illustration: Graig Stephens

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: