Εκατοντάδες συλλήψεις εργαζομένων αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη σε πορεία μετά από μπαράζ θανάτων συναδέλφων

Οι εργάτες διαμαρτύρονται για τα εργατικά δυστυχήματα, που σύμφωνα με κάποιες πηγές ανέρχονται σε 400 από την αρχή του έργου, με την κυβέρνηση να αρνείται τον αριθμό κάνοντας λόγο για “μόνο” 27 θανάτους.

Σκληρή καταστολή με εκατοντάδες συλλήψεις εργαζομένων στο υπό κατασκευή τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα μεγάλα έργα που προβάλλει η κυβέρνηση Ερντογάν για να υπογραμμίσει τον “αναπτυξιακό” της χαρακτήρα.

Οι εργάτες διαμαρτύρονται για τα εργατικά δυστυχήματα, που σύμφωνα με κάποιες πηγές ανέρχονται σε 400 από την αρχή του έργου, με την κυβέρνηση να αρνείται τον αριθμό κάνοντας λόγο για “μόνο” 27 θανάτους από το Μάη του 2015. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση με θωρακισμένα οχήματα το Σάββατο, μια μέρα αφότου με μαζική χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις διέλυσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που ζητούν αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Οι εργολάβοι αναγκάζουν τους εργάτες να δουλεύουν μέρα νύχτα υπό απάνθρωπες συνθήκες για να παραδοθεί το έργο στις 29 Οκτώβρη.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας το Hashtag στήριξης στους διαμαρτυρόμενους εργάτες “δεν είμαστε σκλάβοι”, ανήλθε στα πρώτα τρεντς της χώρας χθες Σάββατο. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργάτες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αφού λίγο καιρό πριν δεν είχαν πληρωθεί για δυο μήνες. Το πρότζεκτ απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν για λογαριασμό 1500 εργολάων. Το Φλεβάρη του 2018, πάνω από 1500 εργάτες είχαν κλείσει τους δρόμους πέριξ του εργοταξίου για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια.

Από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: