“Είμαστε άνθρωποι ή αστυνομικοί;” – Μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης στους μετανάστες του Sea Watch στη Νάπολι (VIDEO)

Μπορεί τέτοιες εκστρατείες να μην μπορούν ούτε να λύσουν το πρόβλημα, ούτε να αναδείξουν τις πραγματικές του αιτίες, αποδεικνύουν όμως ότι υπάρχουν υγιή αντανακλαστικά, ιδιαίτερα των λαϊκών ανθρώπων, που δε θα επιτρέψουν το μίσος και το ρατσισμό να επικρατήσουν.

Μπορεί η επίσημη πολιτική του ιταλικού κράτους να είναι πλέον εκείνη της εκδίωξης των μεταναστών από την ιταλική επικράτεια, με τον υπουργό εσωτερικών Σαλβίνι να δίνει εντολή να κλείσουν τα λιμάνια της χώρας στις προσφυγικές ροές. ωστόσο ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης έχει ξεσηκωθεί από δημάρχους και απλούς πολίτες, που κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιστρέψουν την απάνθρωπη συμπεριφορά των ιταλικών αρχών.

Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Μαντζίστρις, που δήλωσε στις αρχές του περασμένου μήνα πρόθυμος να δεχθεί τους 49 μετανάστες του Sea Watch, παρέμεναν επί 20 μέρες στη θάλασσα, επειδή κανείς δεν του δεχόταν. Μετά την υποδοχή αυτών των ανθρώπων, στην ιστοσελίδα του δήμου ξεκίνησε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπου οι πολίτες καλούνταν να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούσαν στην περίθαλψη και τη στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Δείτε το βίντεο για το πως αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Νάπολης τους πρόσφυγες

Δείτε το βίντεο για το πως αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Νάπολης τους πρόσφυγες

Gepostet von Action Synergy am Samstag, 2. Februar 2019

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική, με 12.000 ανθρώπους να ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτό το κάλεσμα, δηλαδή περίπου μία απόκριση ανά 25 δευτερόλεπτα. Παρά την ανεργία, τη φτώχεια και τη εγκληματικότητα που μαστίζουν την πρωτεύουσα του ιταλικού νότου, κόσμος κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, αλλά και άνεργοι, αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας από το υστέρημά τους συχνά λίγα από αυτά που τους στερεί το ιταλικό κράτος. Συγκινητικές ήταν οι επιστολές των Ναπολιτάνων από όλο τον κόσμο, οι οποίες αποτέλεσαν και τη ραχοκοκαλιά ενός βίντεο που προβάλλει την εκστρατεία αλληλεγγύης του δήμου. Τα αποσπάσματα αυτά, δοσμένα ανάμεσα σε κείμενα διανθισμένα με στοιχεία της χαρακτηριστικής ναπολιτάνικης διαλέκτου, διαπλέκονται με αναφορές στα τραγούδια και την ιστορία της πόλης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετανάστευση, τόσο την υπερατλαντική όσο και την εσωτερική προς τον πιο ανεπτυγμένο βιομηχανικά βορρά.

“Δε θα σας εγκαταλείψουμε στη θάλασσα” ακούγεται στο βίντεο, ενώ ένας παππούς λέει “Όπου υπάρχει φαγητό για δύο, υπάρχει και για τρεις, δεν υπάρχει πρόβλημα”. Ένα παιδάκι εμφανίζεται να αναρωτιέται με “ACAB διάθεση” αν “είμαστε άνθρωποι ή αστυνομικοί” κι ένας ηλικιωμένος ακόμα προσθέτει, “Είμαστε Ναπολιτάνοι, ξέρουμε τι θα πει μετανάστευση”. Μπορεί τέτοιες εκστρατείες να μην μπορούν ούτε να λύσουν το πρόβλημα, ούτε να αναδείξουν τις πραγματικές του αιτίες, που είναι κυρίως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και η αφαίμαξη των χωρών του λεγόμενου “αναπτυσσόμενου κόσμου” από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες. Αποδεικνύουν όμως ότι μέσα σε ένα έντεχνα καλλιεργούμενο ρεύμα ξενοφοβίας και εύκολων αποδιοπομπαίων τράγων της κρίσης, υπάρχουν υγιή αντανακλαστικά, ιδιαίτερα των λαϊκών ανθρώπων, που δε θα επιτρέψουν το μίσος και το ρατσισμό να επικρατήσουν έναντι των στοιχειωδών ανθρώπινων τάσεων, όπως η φιλοξενία και η συμπαράσταση στον πιο αδύνατο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: