“Είμαι γιος αντάρτη και ξεκάθαρα αντιφασίστας” – Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρέσβης της Σλοβακίας στη Λευκορωσία λόγω συμμετοχής στις εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη

. Η αντίδραση της Σλοβακίας στην παρουσία του πρέσβη της μεταξύ των επισήμων στην εκδήλωση έχει καθαρά πολιτικό, κι όχι υγειονομικό χαρακτήρα.

H απόφαση της Λευκορωσίας να προχωρήσει κανονικά στον εορτασμό της μέρας της αντιφασιστικής νίκης με στρατιωτική παρέλαση στο Μινσκ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εν μέσω πανδημίας. Η αντίδραση της Σλοβακίας ωστόσο στην παρουσία του πρέσβη της μεταξύ των επισήμων στην εκδήλωση έχει καθαρά πολιτικό, κι όχι υγειονομικό χαρακτήρα.

O πρέσβης Γιόζεφ Μίγκας, ο μόνος εκπρόσωπος χώρας της ΕΕ πέρα από την Ουγγαρία που παρέστη στην παρέλαση, υπέβαλε την παραίτηση του, όταν το υπουργείο εξωτερικών της Σλοβακίας του ζήτησε το λόγο για την παρουσία του. Τα κίνητρα αυτής της εκπαραθύρωσης επί της ουσίας γίνονται φανερά κι από την ανακοίνωση του υπουργείου, που κατηγόρησε τον Μίγκας πως “παραβίασε τις βασικές αρχές επικοινωνίας με τα κεντρικά, χωρίς να τα συμβουλευτεί για τη συμμετοχή του στον εορτασμό της επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μινσκ, παρά το συντονισμό της τοπικής αντιπροσωπείας της ΕΕ”. Η κατηγορία δηλαδή αφορά ότι ο Μίγκας έσπασε την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στους εορτασμούς μιας επετείου την οποία έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια προσπαθεί να υποβαθμίσει και να παρουσιάσει ως “μέρα της Ευρώπης”, κι όχι υγειονομικοί λόγοι.

Από την πλευρά του ο Μίγκας, που υπηρετούσε στη θέση αυτή από το 2016, έκανε λόγο για ζήτημα αρχών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “Είμαι γιος αντάρτη και ξεκάθαρα αντιφασίστας”.

Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν περίπου 4000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και 15000 θεατές, ενώ παραβρέθηκαν πρέσβεις και άλλοι διπλωματικοί εκπρόσωποι από 22 χώρες. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας στον αρχηγό του ΓΕΣ απάντησε στους επικριτές του λέγοντας “Σε αυτό τον τρελό αποπροσανατολισμένο κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι που μας κατηγορούν για τις συνθήκες στις οποίες φιλοξενούμε αυτό το ιερό γεγονός. Μην προτρέχετε σε συμπεράσματα και μη μας κατηγορείτε εμάς, τους κληρονόμους της νίκης Λευκορώσους. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Αλλά ακόμα και αν είχαμε, θα τα κάναμε όλα το ίδιο. Τα μάτια των νεκρών στρατιωτών μας κοιτούν, τα μάτια των βασανισμένων ανταρτών και παράνομων μαχητών. Θέλανε να ζήσουν μα πέθαναν για μας”. 

Ο Λουκασένκο κατηγορείται από τους αντιπάλους του και για υποκαταγραφή κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα των σχεδόν 10 εκ. κατοίκων, όπου καταγράφονται επισήμως 28681 κρούσματα και 160 θάνατοι, έχοντας πάντως έναν υψηλό αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού (35.457).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: