Εικονική ασφυξία και ενέσεις “βιταμινών” με ψυχοτρόπα φάρμακα καταγγέλλουν μεταναστόπουλα σε κέντρα κράτησης των ΗΠΑ

Φρίκη χωρίς λόγια βιώνουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ, βιώνοντας από λεκτικές επιθέσεις μέχρι αναγκαστική χορήγηση ψυχοφαρμάκων και σακούλες στο κεφάλι.

Φρικτές καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης των ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λίγες μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε υπό διεθνή κατακραυγή να αποσύρει το μέτρο του αποχωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα. Άγνωστη ωστόσο παραμένει η τύχη των 2.300 περίπου παιδιών που έχουν ήδη αποχωριστεί από τους γονείς τους, και φόβοι εκφράζονται ότι θα καταλήξουν σε κάποια από τα κέντρα υποδοχής, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τις απαίσιες συνθήκες διαβίωσης και τις αποτροπιαστικές πρακτικές κακοποίησης. Οι καταγγελίες αφορούν από ελλιπή υγιεινή και έλλειψη κλιματισμού σε συνωστισμένους χώρους, μέχρι επιθέσεις και διαρκή παρακολούθηση αλληλογραφίας και τηλεπικοινωνιών των παιδιών. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ωστόσο πως έχουν καταγγελθεί περιστατικά κατά τα οποία χορηγήθηκαν με τη βία ενέσεις σε παιδιά, δήθεν ως βιταμίνες, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα ιατρικά αρχεία, ισχυρά ψυχοτρόπα φάρμακα, μεταξύ άλλων υπνωτικά και αντιψυχωτικά, πολλά από τα οποία προκαλούν εξάρτηση.

“Υπάρχει ένα επίπεδο σκόπιμης μοχθηρότητας και πραγματικής αδιαφορίας για την ευημερία ενός παιδιού, που δεν έχω ξαναδεί”, λέει η Χόλι Κούπερ, μια από τις δικηγόρους που μάχονται κατά της κράτησης ανηλίκων μεταναστών. Το Γραφείο Προσφυγικής Μετεγκατάστασης αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες, επικαλούμενη τη δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη. Αξιωματούχοι ωστόσο επιμένουν ότι οι οργανώσεις (ΜΚΟ και κυβερνητικές υπηρεσίες) που οργανώνουν τους χώρους υποδοχής έχουν άδεια από τις πολιτείες και εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην πραγματικότητα το καθεστώς λειτουργίας πολλών κέντρων είναι αδιαφανές, ενώ περιλαμβάνει από πρώην πολυκαταστήματα μέχρι φυλακές ανηλίκων. Πολλές οργανώσεις δεν δημοσιοποιούν τις τοποθεσίες των κέντρων ή απαγορεύουν την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε αυτά.

Δριμύ κατηγορώ εξαπολύει έφηβος μετανάστης, που είχε φέρει ως μωρό η μητέρα του παράτυπα στις ΗΠΑ. Σε έλεγχο της τροχαίας σε αμάξι όπου επέβαινε με φίλους του συνελήφθη επειδή δεν είχε χαρτιά και εστάλη σε καταφύγιο ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.

Προσπάθησε να δραπετεύσεις μετά από δύο μήνες κι άρχισε να μπλέκεται σε καβγάδες και να αυτοτραυματίζεται, καταλήγοντας τελικά στο κέντρο κράτησης ανηλίκων του Shenandoah, που προορίζεται για τους πιο επικίνδυνους ανήλικους παραβάτες. Επισήμως η μεταφορά του δικαιολογήθηκε στη βάση διάσπασης προσοχής και άλλων ψυχολογικών συνδρόμων, αναρωτιέται βέβαια κανείς πώς η φυλακή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγιείας, τα οποία σε αυτό τον σκληρά δοκιμαζόμενο πληθυσμό παιδιών είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται σε αυξημένα ποσοστά και να επιτείνεται από τις συνθήκες κράτησης. Ο νεαρός καταγγέλει ότι άκουγε τους υπαλλήλους να προσβάλλουν τον ίδιο κι άλλα παιδιά στα αγγλικά, νομίζοντας πως κανένας δε γνώριζε τη γλώσσα, κι ότι του έβαζαν τα χέρια στην πλάτη, τον τσιμπούσαν με στυλό στα πλευρά και του άρπαζαν τη γνάθο με τα χέρια. Επισήμως το κέντρο κράτησης, που τελεί υπό έρευνα των αρχών, αρνείται την κακοποίηση των τροφίμων, δικαιολογεί ωστόσο “περιοριστικά μέτρα” σε περιπτώσεις “επιθετικής συμπεριφοράς”.

Οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά του προσωπικού στα κέντρα κράτησης περιλαμβάνουν επίσης την ελλιπή παρακολούθηση παιδιών, οδηγώντας σε αυτοτραυματισμούς κι απόπειρες αυτοκτονίας με την πόση καθαρού οινοπνεύματος. Άλλοι εργαζόμενοι εμφανίζονται μεθυσμένοι εν ώρα εργασίας, προσφεύγουν στη βία ή εκμεταλλεύονται σεξουαλικά τους ανηλίκους. Καταγράφηκαν επίσης περιστατικά ακατάλληλης ιατρικής περίθαλψης, όπως ο εμβολιασμός έφηβης εγκύου, η καθυστέρηση ιατρικής φροντίδας επί τρεις μέρες σε παιδί με σπασμένο καρπό, η χορήγηση λάθος φαρμάκων.  Επιπλέον, σε μία περίπτωση απαγορεύτηκε σε μετανάστη μαθητή να πάει στην τουαλέτα, οδηγώντας το να ουρήσει μέσα στην τάξη. Έχουν επίσης καταγραφεί περιστατικά υπεξαίρεσης χρημάτων από συγγενείς προς τα παιδιά τους. Ακόμα πιο τρομαχτικά είναι περιστατικά κατά τα οποία “απείθαρχα” παιδιά τιμωρήθηκαν με εικονική ασφυξία όταν τους τοποθέτησαν με τη βία σακούλα στο κεφάλι.

Οι δικηγόροι των παιδιών καταγγέλλου ακόμα ότι πολλά από αυτά, συχνά κατηγορούνται χωρίς κανένα στοιχείο ως μέλη συμμοριών, ενώ μη μιλώντας τη γλώσσα συχνά δεν καταλαβαίνουν καν τι τους αποδίδεται. Όπως σημειώνει η Ελίσα Στέγκλιχ, κλινική ψυχολόγος στην Κλινική Μεταναστών του Ώστιν στο Τέξας, ο άσκοπος διαχωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους και η τοποθέτηση σε ένα σύστημα που επιδεινώνει τη βλάβη που έχουν ήδη υποστεί “εγγυάται μόνιμη ζημιά για το υπόλοιπο της ζωής τους”.

Με πληροφορίες από cnn.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: