Έγκλημα μίσους στην Ιταλία-Φασίστας πυροβολεί αδιακρίτως κατά μεταναστών

Κατά τις 11 σήμερα το πρωί, ο 28χρονος δράστης άρχισε να σπέρνει τον τρόμο στην πόλη Ματσεράτα, πυροβολώντας από το αυτοκίνητό του. Έξι μέχρι στιγμής οι τραυματίες.

Δεν έχει τελειωμό η έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη. Τελευταίο κρούσμα η επίθεση με πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης Ματσεράτα από έναν 28χρονο Ιταλό ακροδεξιό το Λούκα Τραίνι. Κατά τις 11 σήμερα το πρωί άρχισε να σπέρνει τον τρόμο στην πόλη Ματσεράτα, πυροβολώντας από το αυτοκίνητό του, μια Αλφα Ρομέο 147 σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων και στην οδό Σπαλάτο, στην οποία κατοικούσε ο φερόμενος δολοφόνος 18χρονης τοξικομανούς  με την οποία φημολογείται ότι ο Τραίνι διατηρούσε δεσμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε επαφές με νεοφασιστικούς κύκλους την τελευταία δεκαετία, ενώ το τελευταίο διάστημα οι φιλοφασιστικές του εκδηλώσεις γίνονταν ολοένα και πιο ακραίες. Προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια και τελευταία ζούσε με τη γιαγιά του. Δούλευε περιστασιακά ενώ πρόσφατα είχε μείνει εκ νέου άνεργος.  Είχε εκμυστηρευτεί σε γνωστό του ότι ψυχίατρος τον είχε διαγνώσει με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Τουλάχιστον έξι είναι με τα ως τώρα δεδομένα οι τραυματίες της επίθεσης, όλοι μετανάστες, εκ των οποίων πέντε έλαβαν ήδη τις πρώτες βοήθειες στα επείγοντα. Σφαίρες βρήκαν και το κτίριο που στεγάζει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο δράστης, λευκού ποινικού μητρώου, συνελήφθη μπροστά στο μνημείο πεσόντων της πόλης τυλιγμένος σε μια ιταλική σημαία την ώρα που έκανε φασιστικό χαιρετισμό, ενώ ομολόγησε αμέσως την πράξη του. Στις τοπικές εκλογές του 2017 ήταν υποψήφιος με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά σε κοντινό δήμο, χωρίς να λάβει καμία ψήφο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι-σημειωτέον ότι σε ένα μήνα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία-, που καταδικάζει μεν την ενέργεια του υποψηφίου της, επιρρίπτει ωστόσο ουσιαστικά την ευθύνη για το περιστατικό στα ίδια τα θύματα, τους μετανάστες: “Δεν βλέπω την ώρα να έρθω στην κυβέρνηση για να ξαναφέρω ασφάλεια σε όλη την Ιταλία, κοινωνική δικαιοσύνη, γαλήνη. ‘Οποιος πυροβολεί είναι εγκληματίας, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος”, “Είναι σαφές και φανερό πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η εισβολή σαν αυτή που οργανώνεται, επιδιώκεται και χρηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση”.

Ο 28χρονος δράστης Λούκα Τραίνι.

Ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, γνωστός διεθνώς για τα έργα του κατά της ναπολιτάνικης μαφίας Καμόρα, δε δίστασε μέσω τουίτερ να καταστήσει τον Σαλβίνι προσωπικά υπεύθυνο για το έγκλημα: “Ο ηθικός αυτουργός των γεγονότων στη Ματσεράτα είναι ο Ματέο Σαλβίνι. Αυτός και τα ασυλλόγιστα λόγια του είναι πια θανάσιμος κίνδυνος για τη δημοκρατική τάξη. Όποιος σήμερα, ιδίως στα ανώτατα θεσμικά επίπεδα, δεν το αντιλαμβάνεται, υποθηκεύει το μέλλον μας”. Και συνέχισε με νέα ανάρτηση: “Καλώ όλα τα μέσα πληροφόρησης να ορίσουν τα γεγονότα στη Ματσεράτα ως εκείνο που είναι πραγματικά: μια τρομοκρατική πράξη φασιστικής προέλευσης. Κάθε απόπειρα να ωραιοποιηθεί ή να καταστεί ουδέτερη η είδηση είναι σιωπηλή συνενοχή.”

Πηγή

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: