Έφυγε ο “Στάλιν” της Νοτίου Αφρικής, Έρικ Μτσάλι, βετεράνος κομμουνιστής κι αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ

Μέλος του ΚΚ Νοτίου Αφρικής και δυναμικός συνδικαλιστής, πρωταγωνίστησε στην αποτίναξη του απαρτχάιντ, συμμετέχοντας στο ένοπλο σκέλος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Έγινε πριν λίγες ώρες γνωστή η είδηση του θανάτου μιας εμβληματικής μορφής του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, του Έρικ “Στάλιν” Μτσάλι, που είχε διακριθεί ως παλαίμαχος κομμουνιστής και συνδικαλιστής.

Γεννήθηκε στο Ντέρμπαν και αμέσως μετά το σχολείο μπήκε στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ήταν μέλος του ΚΚ Νοτίου Αφρικής και επίσης μέλος της ιδρυτικής ομάδας της παράνομης ένοπλης οργάνωσης Umkonto we Sizwe (MK) το 1961, που αποτελούσε την ένοπλη πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Έζησε εξόριστος από το 1961 ως το 1991 αλλά μετέφερε μέλη της οργάνωσης καθώς και στρατιωτικό υλικό μέσω του ποταμού Ζαμπέζι. Υπήρξε συνιδρυτής και εκδότης στο διάστημα 1964-1969 της παράνομης εφημερίδας του MK “Αυγή”, ενώ έλαβε και στρατιωτική εκπαίδευση στην Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις μετά το 1994, μεταξύ άλλων ως υπουργός παιδείας, καθώς η βελτίωση της εκπαίδευσης ήταν ένα μεγάλο του πάθος. Το όνομά του φέρει σήμερα σχολείο στη γενέτειρά του.

Υπήρξε επίσης δραστήριος συνδικαλιστής και πρόσωπο – κλειδί για την ίδρυση του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Συνδικάτων, μέλους της ΠΣΟ, απ’όπου και προέρχεται το παρακάτω βίντεο από το 2012, με εκδήλωση προς τιμήν του, όπου μεταξύ άλλων διακρίνεται και ο Γιώργος Μαυρίκος:

Το 2015 έλαβε το αργυρό μετάλλιο Μέντι για τη συμβολή του στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ.

Έφυγε από τη ζωή μετά από μακροχρόνια ασθένεια στο νοσοκομείο Ινκόσι Άλμπερτ Λουθούλι του Ντέρμπαν, σε ηλικία 87 ετών.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: