Έφυγε από τη ζωή ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες, ο Κουβανός στρατηγός που τσάκισε τον ιμπεριαλισμό στον Κόλπο των Χοίρων

Στενός συνοδοιπόρος των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, ο Φερνάντες πρωταγωνίστησε στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόσο στρατιωτικά, όσο και σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο αθλητισμός.

Έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 95 ετών μια εμβληματική μορφή της Κουβανικής Επανάστασης, ο απόστρατος στρατηγός Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες, στενός συνοδοιπόρος του Φιντέλ Κάστρο κι από τους αρχιτέκτονες της υπεράσπισης της Κούβας από την ιμπεριαλιστική απόπειρα εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων.  Ο Άλβαρες νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έγιναν ακόμα γνωστά.

Γνωστός με το παρατσούκλι «Ελ Γκαγέγο» λόγω της οικογενειακής καταγωγής από τη Γαλικία της Ισπανίας, είχε γεννηθεί στις 4 Νοέμβρη 1923 στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 έγινε μέλος του «κινήματος των αγνών», μια ομάδα νεαρών αξιωματικών που ήθελαν να θέσουν τέλος στη διαφθορά του καθεστώτος Μπατίστα.

Για τη δραστηριότητά του ο Φερνάντες συνελήφθη το 1956 κι εξορίστηκε στο σημερινό «Νησί της Νεολαίας» στα νοτιοδυτικά της χώρας. Παρέμεινε στη  φυλακή ως και την επικράτηση της κουβανικής επανάστασης τρία χρόνια αργότερα.

Στις 12 Γενάρη 1959, ο νέος ηγέτης της χώρας Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τον ίδιο και άλλους 100 αξιωματικούς που είχαν αντισταθεί στο Μπατίστα σε συνάντηση. «Ο Κάστρο με ρώτησε τι θα ήθελα στην καινούρια του κυβέρνηση». Στη συνέχεια, ο Κάστρο του ζήτησε να αναλάβει τη διεύθυνση της νέας στρατιωτικής σχολής της χώρας. Το πρόβλημα ήταν πως ο Φερνάντες είχε ήδη βρει δουλειά σε τοπικό εργοστάσιο ζάχαρης, με μισθό που αντιστοιχούσε σε 1.100 δολάρια, ποσό το οποίο δεν μπορούσε να προσφερθεί για τη θέση του στη στρατιωτική σχολή. Ο στρατιωτικός λοιπόν ήταν διστακτικός και δεν απαντούσε. Τότε ο Φιντέλ του είπε: «Έχεις δίκιο. Εγώ θα πάω να γράψω ένα βιβλίο για τη Σιέρα Μαέστρα, εσύ θα πας στο εργοστάσιο ζάχαρης, κι η επανάσταση μπορεί να πάει κατά διαόλου».

Το επιχείρημα αυτό έπεισε το στρατηγό, ο οποίος είπε πως «το σκέφτηκα 5 δευτερόλεπτα και σε δυο ώρες ήμουν επικεφαλής της σχολής».  Δυο χρόνια μετά, κι ενώ είχε υπό τις διαταγές του 1900 άνδρρες της σχολής, ο Φερνάντες έλαβε από το Φιντέλ κατεπείγον τηλεφώνημα που  τον ενημέρωνε για τη εισβολή εχθρικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων. Επρόκειτο για 1500 περίπου Κουβανούς εξόριστους, εκπαιδευμένους και χρηματοδοτούμενους από τη CIA με στόχο την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης. Ο ρόλος του Φερνάντες στην απόκρουση της εισβολής ήταν καθοριστικός, παρότι ο ίδιος με σεμνότητα και κομμουνιστικό ήθος έλεγε σε συνέντευξή του το 2001 πως ήταν «η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού, όχι κάποιος επαγγελματικός στρατός» που έσωσαν την επανάσταση. Μετά την επιτυχία αυτή, ο Φερνάντες έμεινε στο στρατό κι έγινε υφυπουργός άμυνας το 1966. Αργότερα εργάστηκε στο υπουργείο παιδείας για είκοσι χρόνια μετά το 1970, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Κούβας, συμβάλλοντας στην οργάνωση των αποστολών στους θερινούς αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου.

Είχε διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Κούβας, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚ Κούβας, στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου είχε επανεκλεγεί το 2011.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε μέσω twitter o Κουβανός πρόεδρος στη σύζυγο του στρατηγού και το Ραούλ Κάστρο, που ήταν στενός φίλος του και συνεργάτης του. Σε άλλη του ανάρτηση, σημείωσε τα εξής:

Τιμή για πάντα στο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, πειθαρχημένο και υποδειγματικό στρατιώτη της Επανάστασης, γνήσιο και δημιουργικό εκφραστή των ιδεών του Φιντέλ στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό, με προνομιακή μνήμη και αφοσιωμένη δράση ως την τελευταία του πνοή:

Με πληροφορίες από washingtonpost

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: