Έφυγε από τη ζωή λόγω κορονοϊού σε ηλικία 99 ετών ο αναρχικός Ραφαέλ Γκόμες Νιέτο που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί

Ήταν ο τελευταίος επιζών μαχητής της “La Nueve”, λόχου που συμμετείχε στην Απελευθέρωση της γαλλικής πρωτεύουσας από τους ναζί το 1944.

Έσβησε στα 99 του χρόνια, θύμα της πανδημίας, ο Ισπανός αναρχικός Ραφαέλ Γκόμες Νιέτο, βετεράνος του Ισπανικού Εμφυλίου και της Γαλλικής Αντίστασης.

Είχε γεννηθεί στην Άντρα της Ανδαλουσίας και αργότερα έγινε μέλος της”Lleva del Biberó” στη Μπανταλόνα, στο πλευρό των Δημοκρατικών στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στη μάχη του Έμπρο, τη μεγαλύτερη του πολέμου, το 1938. Μετά την επικράτηση του φασισμού στην Ισπανία, κατέφυγε στη Γαλλία, όπου έζησε αιχμάλωτος στο στρατόπεδο του Saint-Cyprien. Λίγους μήνες αργότερα κατόρθωσε να βρει τον πατέρα του σε στρατόπεδο της τότε γαλλικής αποικίας της Αλγερίας. Μετά την προέλαση των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, συμμετείχε στη δεύτερη τεθωρακισμένη μεραρχία και συγκεκριμένα στον 9ο λόχο (γνωστό κι ως “La Nueve”), που αποτελούνταν κυρίως από Ισπανούς, αρκετούς από τους οποίους αναρχικοί. Η δεύτερη τεθωρακισμένη μεραρχία ήταν η πρώτη συμμαχική στρατιωτική μονάδα που μπήκε στο Παρίσι το 1944, μετά από τέσσερα χρόνια ναζιστικής κατοχής.

Από το 1955 ο Γκόμες Νιέτο ζούσε στο Στρασβούργο, όπου και ξεψύχησε σε γηροκομείο της πόλης στις 31 Μαρτίου. Ήταν ο τελευταίος επιζών μαχητής της “La Nueve” και το 2012 βραβεύτηκε με τη λεγεώνα της τιμής. Είχε παντρευτεί την Φλοράνς Γκόμες με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. 

Με πληροφορίες από Lavanguardia

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: