Έφυγε από κορονοϊό ο “Μπίλι ελ νίνιο”, ένας από τους πιο διαβόητες εκτελεστές του Φράνκο στην Ισπανία

Όχι μόνο δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματά του, αλλά μετά τη δικτατορία έλαβε σειρά διακρίσεων και πλουσιοπάροχη σύνταξη.

“Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ο Μπίλι ελ νίνιο” ήταν η φράση – σήμα κατατεθέν του Χουάν Αντόνιο Γκονσάλες Πατσέκο, ενός από τους πιο ανελέητους εκτελεστές της “Γενικής Ταξιαρχίας” του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Πατσέκο έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό στις 7 του μήνα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης σε ηλικία 74 ετών.

Ο “Μπίλι ελ νίνιο” μπήκε στο αστυνομικό σώμα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπου σύντομα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο βίαιους αξιωματικούς της ταξιαρχίας του, που υπαγόταν στη διαβόητη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας του καθεστώτος, όπου διαπράχθηκαν κάποια από τα πιο στυγερά εγκλήματα σε βάρος αντιπάλων της δικτατορίας. Μετά το θάνατο του Φράνκο και την αρχή της μετάβασης στον αστικό κοινοβουλευτισμό, ο Πατσέκο μπήκε στη “Γενική Ταξιαρχία Πληροφοριών”, μια μυστική αστυνομία που καταδίωκε όσους είχαν υπερβολικά “ριζοσπαστικά” αιτήματα.

Ο Πατσέκο όχι απλά έχαιρε ασυλίας για τις πράξεις του, αλλά και τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων και πλουσιοπάροχη σύνταξη από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις των συλλόγων θυμάτων και ιστορικής μνήμης, τόσο για δικαστική δίωξη του “Ελ νίνιο”, όσο και για ανάκληση των διακρίσεων που έλαβε.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Πατσέκο ασχολήθηκε με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, όπου εργαζόταν ως τον περσινό Φλεβάρη, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν υποθέσεις σε δικαστήρια άλλων χωρών, όπως στην Αργεντινή, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από Granma

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: