Η ΕΕ περιορίζει τις εξαγωγές φουσκωτών στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θεσπίζει περιορισμούς στην εξαγωγή και τον εφοδιασμό της Λιβύης με φουσκωτά και εξωλέμβιες βάρκες, για να μειώσει τις προσφυγικές ροές, μετατοπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος από τις αιτίες στις συνέπειες.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θεσπίζει περιορισμούς στην εξαγωγή και τον εφοδιασμό της Λιβύης με φουσκωτά και εξωλέμβιες βάρκες, ως μέτρο αντιμετώπισης του οξυμένου προσφυγικού ζητήματος.

Θεωρητικά, η ΕΕ στοχεύει στους εμπόρους και διακινητές ανθρώπων και θεσπίζει περιορισμούς, για να εξασφαλίσει πως δε θα φτάσει στα χέρια τους ο εξοπλισμός για να κάνουν τις μπίζνες τους. Μια θέση εντελώς υποκριτική, καθώς αφήνει στο απυρόβλητο τους συνεργούς των εμπόρων και συνολικά τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων. Ενώ δεν αντιμετωπίζει στο παραμικρό τις αιτίες που γεννούν και γιγαντώνουν τις προσφυγικές ροές και ξεριζώνουν χιλιάδες ανθρώπους από τον τόπο τους.

Η ΕΕ εστιάζει στις συνέπειες κι όχι στα αίτια, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον εαυτό της (πολλά κράτη-μέλη της είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη). Και φαίνεται να “αγνοεί” πως οι απελπισμένοι πρόσφυγες, που είναι αντιμέτωποι με τον πόλεμο και το θάνατο στην καθημερινή τους ζωή, θα επιχειρήσουν να αποδράσουν με κάθε πιθανό τρόπο από την επίγεια κόλαση που βιώνουν, χωρίς να τους σταματά η έλλειψη μέσων ή ο θάνατος, και ότι πάντα θα βρίσκονται οι επιτήδειοι που θα εκμεταλλεύονται το δράμα τους και αυτήν την απελπισία.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που ενδιαφέρει τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ είναι να μειώσουν κάπως τις προσφυγικές ροές, για να μη λούζονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Κι αν ούτε αυτό αποδειχτεί αρκετό (που δε θα αποδειχτεί) μπορεί να στραφούν σε πιο δραστικά μέτρα, εξοντώνοντας τους πρόσφυγες στις χώρες τους (όπως κάνουν δηλαδή εδώ και μερικά χρόνια) για να εξασφαλίσουν πως δε θα μείνει κανείς ζωντανός, για να έρθει στην Ευρώπη και να… “αλλοιώσει τον πληθυσμό” και προ παντός “τον πολιτισμό μας”…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: