Ε. Ροντρίγκες – ΚΚ Βενεζουέλας: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ημερομηνία λήξης

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει νόμους και λογική, που κάποια στιγμή εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να καταπνίγονται οι προωθητικές διαδικασίες της αλλαγής. Αν αυτή η διαδικασία δεν εμβαθύνει προς μια κατεύθυνση υπέρβασης των εμποδίων που θέτει το καπιταλιστικό σύστημα, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε εκλογικές αποτυχίες.

Αναδημοσιεύουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Έκτορ Ροντρίγκες, ΓΓ της Νεολαίας του ΚΚ Βενεζουέλας και μέλος του ΠΓ του κόμματος, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μεταξύ άλλων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις που δίνει στο συντάκτη της ΕφΣυν -αποφεύγοντας τα εύκολα “αριστερά” κλισέ στα οποία τον ωθεί- για τα όρια των αστικών κυβερνήσεων και των μεταρρυθμίσεων που γίνονται εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα αναπτύσσει την πολιτική και την εκλογική τακτική του ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μαδούρο, χωρίς να απεμπολεί την αυτοτέλειά του και τη στρατηγική του στόχευση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Βενεζουέλας στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πώς σχολιάζετε τα λεγόμενά του; 

Είναι καταδικαστέα κάθε παρεμβατική ενέργεια κατά της χώρας μας. Οι πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις εναντίον μας και η απειλή για στρατιωτική παρέμβαση δείχνουν αυτό που γνωρίζουμε: το εκτελεστικό διάγγελμα του Ομπάμα το 2015, που χαρακτήριζε τη Βενεζουέλα «απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ», δημιούργησε τη νομική βάση για μετέπειτα οικονομικές επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας.

Αυτές οι πράξεις έχουν στόχο την κυριαρχία των βορειοαμερικανικών μονοπωλίων στην υπόλοιπη ήπειρο. Καταγγέλλουμε τη φύση αυτών των παρεμβάσεων, γιατί οι ΗΠΑ, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία τους -χαρακτηριστικοί οι πόλεμοι στο Βιετνάμ και στην Κορέα- δεν δρουν εναντίον της Βενεζουέλας προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Εχουν προχωρήσει σε πάνω από 200 παρεμβάσεις, οικονομικές και στρατιωτικές, μόνο στη Λατινική Αμερική, ενώ έχουν στηρίξει τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες. Φαίνεται ότι θέλουν να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδιά τους για ολόκληρη την περιοχή.

• Στη Λατινική Αμερική, γιατί υποχωρούν οι προοδευτικές κυβερνήσεις; Ηταν αποτελεσματική η πολιτική της Δεξιάς ή οι ήττες οφείλονται σε αδυναμίες των προοδευτικών κυβερνήσεων; 

Αυτό που χαρακτηρίσατε «αποτυχία» εμείς το ονομάζουμε «όρια» των προοδευτικών κυβερνήσεων. Στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής είχαμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Θυμίζω τον περονισμό στην Αργεντινή ή τον Βελάσκο στο Περού. Πρόκειται για διαδικασίες που γεννιούνται προς όφελος της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης και που πραγματοποιούνται εντός του πλαισίου της καπιταλιστικής επέλασης. Γι’ αυτό και οι μεταρρυθμίσεις τους έχουν ημερομηνία λήξης.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει νόμους και λογική, που κάποια στιγμή εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να καταπνίγονται οι προωθητικές διαδικασίες της αλλαγής.

Αν, λοιπόν, αυτή η διαδικασία δεν εμβαθύνει προς μια κατεύθυνση υπέρβασης των εμποδίων που θέτει το καπιταλιστικό σύστημα, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε εκλογικές αποτυχίες.

• Στη Βενεζουέλα επικράτησαν ταραχές την προηγούμενη περίοδο. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Εγιναν λάθη και από τις κυβερνήσεις του Τσάβες και του Μαδούρο; 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αρχικά το εξής: από το 1998, όταν και ανέλαβε την κυβέρνηση ο Τσάβες, εκδηλώθηκε μια διαδικασία επίθεσης ενάντια στην κυβέρνηση και τον λαό.

Υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος εδώ και 18 χρόνια, στον οποίο οι ΗΠΑ κρατούν τα ηνία. Εχουν γίνει στάσεις εργασίας, απεργίες, πραξικοπήματα, έχουν σχηματιστεί παραστρατιωτικές οργανώσεις, έχουν εκδηλωθεί «ανταρσίες» στο στράτευμα, ενώ η Δεξιά υποστήριζε ανέκαθεν ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση που υποβοηθά το διαρκές σχέδιο της Δεξιάς. Εχουμε την καπιταλιστική κρίση της Βενεζουέλας, που προήλθε από το σαμποτάζ των ΗΠΑ και της εγχώριας Δεξιάς και που χτυπά με μεγάλη δύναμη την εργατική τάξη και τη νεολαία. Η δε Δεξιά προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός της τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του λαού.

Γι’ αυτό και βλέπουμε μια τόσο βίαιη και επιθετική δράση τους τελευταίους μήνες. Αναπτύσσεται ένα εσωτερικό σχέδιο, στηριζόμενο σε ένα δίκτυο καλά εδραιωμένο από τη διεθνή καπιταλιστική σκηνή.

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα γεγονότα, ο λαός της Βενεζουέλας δεν στήριξε τη Δεξιά. Το σχέδιό της απέτυχε.

Φαίνεται και από τις εσωτερικές εκλογές των δεξιών κομμάτων: οι ίδιοι οι άνθρωποί της δεν στήριξαν τις δυνάμεις που ενίσχυσαν το σχέδιο της βίας.

• Παράλληλα, στις χώρες της Δύσης λέγεται πως η συντακτική συνέλευση είναι απονομιμοποιημένη, καθώς ψήφισε σχεδόν το 42% των ψηφοφόρων… 

Η εκλογική διαδικασία δεν ήταν παράνομη, απλά τα κόμματα της Δεξιάς δεν την υποστήριξαν και δεν συμμετέχουν στον σημαντικό θεσμό της συντακτικής συνέλευσης.

Η κυβέρνησή μας και οι προοδευτικές δυνάμεις προσπαθούν να δείξουν την πραγματικότητα της χώρας μας, αλλά γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα είναι στα χέρια της Δεξιάς και γι’ αυτό η μάχη θα είναι πάντα άνιση.

Βασιζόμαστε λοιπόν στις δικές μας δυνάμεις και στη σοφία των λαών του κόσμου, διότι είναι αδύνατον να πιστεύουν στα ίδια μέσα ενημέρωσης και τους ίδιους θεσμούς που τους καταπιέζουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Στις επικείμενες τοπικές εκλογές, ποια τακτική θα ακολουθήσει το Κ.Κ.; 

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που ενώθηκαν στον «Πατριωτικό Πόλο» θα είναι μαζί και σε αυτές τις εκλογές σε 22 από τις 23 πολιτείες της χώρας. Σε μία το Κ.Κ. θα έχει δικό του υποψήφιο.

Πιστεύουμε στην ενότητα εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή τη στιγμή, καταθέτοντας φυσικά τη δική μας πρόταση και πολιτική.

Γι’ αυτό και το σύνθημα της καμπάνιας του κόμματός μας είναι «Μαζί για την πατρίδα».

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη, κάτι που μπορεί να δράσει αρνητικά για τις προτάσεις μας, αλλά επίσης είναι αλήθεια ότι το αντιδραστικό σχέδιο των αντιπάλων μας κατέπεσε. Οπότε η ενότητά μας μπορεί να ανοίξει μεγάλες προοπτικές για τη νίκη.

• Τι περιμένετε από την Ελλάδα, τόσο από τον λαό της όσο και από την κυβέρνησή της; 

Είμαστε βέβαιοι πως η εργατική τάξη της Βενεζουέλας θα έχει πάντοτε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, παρά τα ψέματα που παγκοσμίως κυκλοφορούν για τη διαδικασία στη χώρα μας.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς μιλάμε για κυβερνήσεις σε καπιταλιστικές χώρες, οι αποφάσεις των οποίων δεν επηρεάζονται μόνο από τις διαθέσεις των λαών αλλά και από τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει αυτά που περιλαμβάνονται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ και των μεγάλων οργανισμών: το δικαίωμα του λαού της στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην αυτοδιάθεση. Εάν κάποια χώρα γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις αρχές, αργά ή γρήγορα θα υποστεί τις συνέπειες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: