Δύο εικόνες από δύο πανδημίες στις ΗΠΑ: 1918-2020

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται(;) ως τραγωδία…

Η πρώτη εικόνα προέρχεται από την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918, που υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 675000 κάτοικοι των ΗΠΑ. Απεικονίζει ένα γήπεδο στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα που μετατράπηκε σε θάλαμο νοσηλείας ασθενών με γρίπη. Η δεύτερη είναι από το γήπεδο μπάσκετ του φημισμένου πανεπιστημίου του Γέηλ, που έχει πλέον γεμίσει με κρεβάτια σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να υποδεχτεί ασθενείς με Covid-19.

Οι προετοιμασίες αυτές λαμβάνονται την ώρα που οι προγνώσεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλές, και πολλά νοσοκομεία ήδη στέλνουν σήμα κινδύνου ότι χωρίς έκτακτη κρατική βοήθεια θα κλείσουν ακριβώς τη στιγμή που θα έχει έλθει η κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα.

Παρόμοιες εικόνες έρχονται και από τη Μαδρίτη, καθώς η Ισπανία μοιάζει να παίρνει τη σειρά της Ιταλίας στη ραγδαία εξέλιξη της νόσου και των θυμάτων:

102 χρόνια μετά την τελευταία πανδημία αυτής της έκτασης, και με δεδομένες τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ιώσεων, αλλά και των περισσότερων δυνατοτήτων της σύγχρονης επιστήμης και μεθόδων οργάνωσης να συγκρατήσει και να καταπολεμήσει την ασθένεια, η ανθρωπότητα μπορεί να καταφέρει να μην πλησιάσει ούτε κατά διάνοια στις τραγικές απώλειες της ισπανικής γρίπης. Το έργο της θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο και με μικρότερο κοινωνικό κόστος, αν δεν κυριαρχούνταν από ένα σύστημα για το οποίο η δημόσια υγεία και η ύπαρξη σχεδίου εκτάκτων αναγκών δεν αντιμετωπίζονταν ως περιττό έξοδο ή κατά περίπτωση ευκαιρία για κέρδη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: