Δύο ακόμα δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία

Οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών υπερβαίνουν τις 600 την τελευταία τριετία, αποδεικνύοντας στην πράξη πως το παρακράτος δρα ανεξέλεγκτα ως μακρύ χέρι του αστικού κράτους, χωρίς να περιορίζεται από καμία συμφωνία.

Μπορεί η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κολομβία μεταξύ της κυβέρνησης και του Λαϊκού Στρατού των FARC-EP να γέμισε με ελπίδες τη διεθνή κοινή γνώμη, αυτές όμως διαψεύδονται στην πράξη. Ο τραγικός απολογισμός της τελευταίας τριετίας, που είναι σε ισχύ η συμφωνία, δίνει πάνω από 600 δολοφονίες -οι 90 εξ αυτών από την αρχή του 2019.

Τη Δευτέρα εκτελέστηκαν στα νότια της χώρας, στην επαρχία της Κάουκα, δύο ιθαγενείς ηγέτες, ο Φρέιμαν Μπαϊκούε και ο Ούβερ Νέι Βιγιάνο, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα των αγροτικών πληθυσμών ενάντια στους γαιοκτήμονες και στη δράση της Ένωσης Αγροτών Γης στην προστατευόμενη περιοχή Κόριντο. Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη, είναι όμως βέβαιο πως πρόκειται για μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή, τρομοκρατώντας τους αγρότες κι όσους αγωνίζονται (η “Ομάδα Αυτοάμυνας του Γκαϊτάν” και οι “Μαύροι Αετοί”).

Η συμφωνία αφοπλισμού με την κυβέρνηση δεν έλαβε δυστυχώς υπόψη της πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνευση με το αστικό κράτος, αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη, ή αν δεν τσακιστεί και υποταχθεί πλήρως το λαϊκό κίνημα. Κι επίσης πως το αστικό κράτος δεν έχει μόνο την επίσημη κυβέρνηση στην υπηρεσία του, αλλά και το παρακράτος που δρα ανεξέλεγκτα και δεν περιορίζεται από καμία συμφωνία. Κάτι που οι ταξικές δυνάμεις της Κολομβίας θα μάθουν από την ίδια τους την πείρα, με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: