Δουλειά της CIA η μαφιόζικη επίθεση με ομήρους στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη

Δύο από τους δράστες, στενά συνδεδεμένους με τη CIA, ταυτοποίησαν οι ισπανικές αρχές. Δέκα άνδρες είχαν εισβάλλει πριν λίγο διάστημα στην πρεσβεία της ΛΔΒΚ, χτυπώντας και δένοντας διπλωμάτες για να αποσπάσουν πληροφορίες για τον πρώην πρέσβη της χώρας στην Ισπανία.

Τον ένοχο πίσω από την εισβολή στην πρεσβεία της ΛΔΒΚ στη Μαδρίτη αποκάλυψαν ερευνητές της ισπανικής αστυνομίας και του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI). Δεν είναι άλλος από τη συνήθη ύποπτη CIA, μολονότι η υπηρεσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, χωρίς πειστικό τρόπο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στόχος της εισβολής ήταν να αποσπαστούν πληροφορίες για τον πρώην πρέσβη της ΛΔΒΚ στην Ισπανία. Από τους 10 εισβολείς, που αφού στις 22 Φλεβάρη μπήκαν βίαια και παράνομα στο κτίριο ανέκριναν διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας, τουλάχιστον δύο έχουν αναγνωριστεί ως άτομα που συνδέονται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.”

Αν επιβεβαιωθεί ο ρόλος της CIA στην επίθεση, αυτό θα συνιστά παραβίαση της ισπανικής εθνικής κυριαρχίας, αφού η υπηρεσία έδρασε σε έδαφος της χώρας χωρίς άδεια ή ενημέρωση των αρχών, αλλά και παραβίαση των διεθνών συνθηκών για την προστασία διπλωματικών αποστολών.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια κυβερνοεπιθέσεις, η εισβολή στην βορειοκορεατική πρεσβεία ήταν εξαιρετικά βίαιη και γκανγκστερικού τύπου, καθώς μασκοφόροι άνδρες με ψεύτικα όπλα εισέβαλαν στην πρεσβεία, έδεσαν οχτώ ανθρώπους κι έβαλαν σακούλες στα κεφάλια του. Τα θύματα χτυπήθηκαν και ανακρίθηκαν. Μια γυναίκα κατόρθωσε να ξεφύγει από ένα παράθυρο στο δεύτερο όροφο και οι κραυγές της ακούστηκαν από ένα γείτονα, που ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές.

Μόλις οι αστυνομικοί κατέφτασαν και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, ένας άντρας τους άνοιξε και τους διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά. Λίγα λεπτά μετά, δυο λιμουζίνες απομακρύνθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Τα δυο οχήματα που ανήκαν στη διπλωματική αποστολή εγκαταλείφθηκαν μετά από λίγο σε έναν κοντινό δρόμο.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί βρήκαν τους οχτώ δεμένους ανθρώπους, που είχαν μείνει όμηροι για 2 ώρες, ενώ δυο από τους χτυπημένους χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Πολλοί γρήγορα οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ισπανίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση ποινικών εγκληματιών. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε σαν από «στρατιωτικό πυρήνα», σύμφωνα με πηγές των αρχών που διερευνούν την υπόθεση. Οι επιτιθέμενοι ήξεραν τι έψαχναν, παίρνοντας μόνο υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας, που θα μπορούσε να διατάξει τη σύλληψη των ταυτοποιημένων δραστών. Η κυβέρνηση πάντως παραδέχεται πως είναι «δύσκολο» ν’ αποδειχθεί η εμπλοκή της CIA στην υπόθεση.

Φαίνεται πως στόχος της επίθεσης ήταν να συλλεχθούν πληροφορίες για τον πρώην πρέσβη Κιμ Χιοκ Κολ, ο οποίος είχε απελαθεί το Σεπτέμβρη του 2017, στα πλαίσια της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔΒΚ. Ο Χολ είναι στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν και από τους πρωτεργάτες της συνάντησης μεταξύ Τραμπ και του ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο Βιετνάμ, που κατέληξε χωρίς συμφωνία ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το Φλεβάρη, μήνα στον οποίο διεξήχθη η επίθεση, ο Χολ ήταν επίσης επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του που διαπραγματεύτηκε ένα πρόγραμμα πυρηνικού αφοπλισμού με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στίβεν Μπιεγκούν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων κατά της ΛΔΒΚ.

Με πληροφορίες από elpais.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: