Δολοφονία εργαζομένου κατ’εντολή του αφεντικού εξετάζουν οι αρχές στη Γερμανία

Ουκρανός εργάτης ζήτησε τα δεδουλευμένα του και “ανταμείφθηκε” με ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου.

Είχε το «θράσος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του ένας 51χρονος Ουκρανός ενοικιαζόμενος εργάτης στην εταιρεία διανομής GLS και πέντε συνάδελφοί του τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Πριν λίγες μέρες η δίκη τους ολοκληρώθηκε με βαριές ποινές, η υπόθεση όμως ακόμα συνεχίζεται σε σχέση με τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος, δηλαδή την εργοδοσία

Κοινό στοιχεία θυτών και θύματος είναι η προέλευση από χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι τους κατέληξαν σε εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων, που τους νοίκιαζε στην GLS. Έκτοτε ένας κατέληξε στο χώμα και πέντε στη φυλακή.

Το περιστατικό έγινε στις 13 Νοέμβρη του 2017 στο πάρκινγκ ενός κινηματογράφου στην πόλη Έρντινγκ της Βαυαρίας. Οι δράστες επέβαιναν σε εταιρικό αυτοκίνητο και σταμάτησαν δίπλα σε ένα δεύτερο, στο οποίο επέβαινε το θύμα. Εκείνος βγήκε για να χαιρετήσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα. Αρχικά ο άνδρας κατάφερε να μπει στο όχημα και να το κλειδώσει, λίγο μετά όμως πήρε την απόφαση να βγει και ν’αρχίσει να τρέχει. Τότε οι διώκτες του τον καταδίωξαν και συνέχισαν να τον χτυπούν, με χέρια, ένα μπουκάλι κι ένα σιδηρολοστό, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο να υποκύψει στα τραύματά του.

Οι κατηγορούμενοι είτε τηρούν σιγή ιχθύος είτε παρουσιάζουν το συμβάν ως αποτέλεσμα «επίθεσης» του θύματος εναντίον τους, ισχυριζόμενοι ότι έπεσε μόνος του πάνω στον καβγά, χτυπώντας το κεφάλι του. Μάρτυρας όμως αναφέρει ότι οι δράστες έδρασαν ψύχραιμα και άφησαν το χώρο του εγκλήματος ήρεμα και χωρίς βιασύνη. Αυτό μαρτυρά προσχεδιασμό σύμφωνα με την εισαγγελέα και στόχο «να απαλλαγούν από τον ανεπιθύμητο παθόντα», ο οποίος, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, ζητούσαν επανειλημμένα τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα την ίδια μέρα, άλλοι εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα έμειναν με διάφορες προφάσεις εγκλωβισμένοι στο πάρκινγκ της εταιρείας δίχως τα κλειδιά του εταιρικού αυτοκινήτου.

Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή 11 ετών για τους άμεσους δράστες του ξυλοδαρμού και τέσσερα για εκείνους που παρακολούθησαν τη σκηνή από το όχημα. Το δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινή 6 ως 7 χρόνια και 2 χρόνια αντίστοιχα, αποδεχόμενο ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση.

Αδιευκρίνιστο παρέμεινε στο δικαστήριο αν ο ξυλοδαρμός έγινε κατόπιν εντολής της εταιρείας ενοικίασης EVB, γεγονός είναι πάντως πως η GLS διέκοψε τη συνεργασία της με αυτή μετά το συμβάν.

Για τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Κλάουντια Νέερ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια για την απαλλαγή από ανεπιθύμητους συνεργάτες». Υπογραμμίζει πως παρόμοια περιστατικά «έχουν γίνει συχνότερα στο παρελθόν». Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα σε βάρος του διευθυντή του δουλεμπορικού γραφείου, ενδεικτικό βέβαια της μεγάλης κωλυσιεργίας απονομής δικαιοσύνης όταν η παράβαση αφορά τα αφεντικά.

Με πληροφορίες από: jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: