Διπλασίασε τις ψήφους και πολλαπλασίασε το ποσοστό του Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας στη Ρώμη

Ένα ακόμα μικρό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιαίτερα κοπιώδους διαδικασίας ανασύσταση τους κομμουνιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα.

Αναπληρωματικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την 1η Μάρτη στην εκλογική περιφέρεια του κέντρου της Ρώμης, όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η αποχή, που ξεπέρασε το 80%, αφού μόνο 17,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες για να συμπληρωθεί η βουλευτική έδρα της πόλης που είχε μείνει κενή, μετά την παραίτηση του Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος διορίστηκε επίτροπος οικονομικών της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα απογοήτευσης και απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού, αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, με υποψήφιο τον ίδιο το γγ Μάρκο Ρίτσο, κατόρθωσε όχι απλά να πολλαπλασιάσει το ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018 στην ίδια περιφέρεια. από 0,37% σε 2,62%, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην τεράστια αποχή, αλλά και να διπλασιάσει σε απόλυτο αριθμό τις ψήφους του.

Στα υπόλοιπα αποτελέσματα, άνετη υπήρξε η επικράτηση του υπουργού οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι με 62%, επισφραγίζοντας την εκλογική κυριαρχία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική πρωτεύουσα που είχε διαφανεί και το 2018. Με μειωμένα ποσοστά εμφανίστηκε αντίθετα ο κοινός υποψήφιος της κεντροδεξιάς Μαουρίτσιο Λέο, που έλαβε 26% έναντι 30,8% του προκατόχου του πριν δύο χρόνια στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Καταποντισμό υπέστη το Κίνημα των πέντε αστέρων, που περιορίστηκε στο 4,36% των ψήφων έναντι 16,79% το 2018.

Προφανώς το αποτέλεσμα των Ιταλών κομμουνιστών δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμού, συνιστά όμως ένα ακόμα μικρό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιαίτερα κοπιώδους διαδικασίας ανασύσταση τους κομμουνιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: