Δήλωση του Κεμάλ Οκουγιάν για τις σημερινές εκλογές στην Τουρκία

O γ.γ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας διατρανώνει την αποφασιστικότητα των Τούρκων κομμουνιστών να μην αφήσουν να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν που δίνουν χαριστική βουλή στον κοινοβουλευτισμό στην Τουρκία, ακόμα και μετά τη διαφαινόμενη εκλογική του επικράτηση.

Πάνω από 59 εκ. Τούρκοι πολίτες, εκ των οποίων 3 εκ. στο εξωτερικό προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου και βουλευτών, ταυτόχρονα για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας. Έξι είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία και εννέα κόμματα διεκδικούν κάποιες από τις 600 έδρες στη βουλή. Το ΚΚ Τουρκίας, μετά την απαγόρευση αυτόνομης καθόδου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιου, παρουσιάζει ανεξάρτητους υποψηφίους της πλατφόρμας “Αυτό το κοινωνικό σύστημα πρέπει να αλλάξει”, σε 13 από τις 17 επαρχίες της χώρας.

Οι εκλογές διεξάγονται πάνω από ένα χρόνο πριν την κανονική τους ημερομηνία, εν μέσω σοβούσας οικονομικής κρίσης, καθώς η τουρκική λίρα έχει χάσει 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με 12%. Στόχος του Ερντογάν είναι να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, ολοκληρώνοντας μια πορεία που ξεκίνησε με το δημοψήφισμα του 2017. Βάσει των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να εφαρμόσει, η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, και ο Ερντογάν θα εκδίδει διατάγματα, θα σχηματίζει την κυβέρνηση και θα ετοιμάζει τον προϋπολογισμό.

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, γ.γ του ΤΚΡ και υποψήφιος της πλατφόρμας στην επαρχία της Σμύρνης τονίζει πως η 24η Ιούνη σηματοδοτεί μια νέα περίοδο πάλης για τη χώρα: “Δεδομένου ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν λειτουργεί από τότε που κυβερνά το ΑΚΡ, η Τουρκία θα είναι σε επισφαλή κατάσταση μετά τις 24 Ιούνη. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να είναι ικανός να κυβερνήσει ακόμα κι αν εκλεγεί. Το προεδρικό σύστημα όπως το θέλει ο Ερντογάν δεν πρέπει να καθιερωθεί στην Τουρκία. Έτσι είναι ακόμα κι αν κεδρίσει. “Το κοινοβουλευτικό σύστημα θα τελειώσει, θα περάσουμε σε ένα νέο σύστημα”, λένε. Όχι, δε θα καθιερωθεί. Η 24η Ιούνη θα σηματοδοστήσει την αρχή μιας νέας περιόδου πάλης.”, σημειώνει ο Οκουγιάν.

 

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: