Διακήρυξη 12 σημείων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας για τις τοπικές εκλογές στις 31 Μάρτη

Ένα κείμενο 12 σημείων με τις γενικές αρχές και τις δεσμεύσεις των κομμουνιστών για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Τουρκία, δημοσιεύει το ΤΚΡ, με έμφαση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και προσήλωση στη διαρκή πάλη κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος που βρίσκεται στη ρίζα και των τοπικών προβλημάτων.

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν και οι κομμουνιστές της χώρας έρχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Σήμερα έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο 12 σημείων για το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις τους σε περίπτωση που κατορθώσουν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, να εκλέξουν δικούς τους αντιπροσώπους ή και δημάρχους στη γειτονική χώρα. Στο πρόγραμμα δεσπόζουν οι ανάγκες των εργαζομένων – δημοτών, η σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική στις τοπικές διοικήσεις προς όφελος των ιδιωτών, αλλά και η έννοια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, όπως αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν μέσα σε ένα δήμο με αγωνιστική αρχή:

1.Για τους κομμουνιστές, κάθε δήμος όπου προβάλλουν τις αρχές τους οι κομμουνιστές αντιπροσωπεύει μια θέση που πρέπει να υπερασπιστούν ενάντια στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα μέχρι να πετύχουν την επανάσταση στην Τουρκία.

Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην οργάνωση των εργαζομένων, ενώ υπερασπιζόμαστε αυτή τη θέση. Για τους κομμουνιστές, ο κύριος στόχος σε τοπικές διοικήσεις είναι κάτα βάση να ανοίξει διαύλους για τη συμμετοχή του λαού στη διοίκηση, καθώς αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την οργανωτική τους στάση. Οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες και πλατφόρμες θα είναι πιο ενσυνείδητοι στην προστασία αυτής της θέσης ενάντια στο κοινωνικό σύστημα. Όπου οι κομμουνιστές θα έχουν τη λαϊκή εντολή, οι άνθρωποι θα έχουν μια φωνή σε τοπικές διοικήσεις μέσω διαύλων όπως αντιπροσωπείες γειτονιάς, συνοικιών, σχολείων και χώρων εργασίας.

2.Οι κομμουνιστές στοχεύουν στην ευημερία και την ευμάρεια των ανθρώπων στις τοπικές διοικήσεις.

Οι τοπικές κυβερνήσεις σε αυτό το σύστημα είναι υποχρεωμένες να επικεντρώνονται στο διαμοιρασμό κερδών. Οι κομμουνιστές θα ξεκινήσουν διαλύοντας τις κερδοσκοπικές συμμορίες που περιβάλλουν τους δήμους. Ούτε ένα αφεντικό ή εργολάβος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δήμους για ίδιον όφελος και συμφέρον. Μοναδικός στόχος είναι να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Όλες οι δραστηριότητες των δήμων θα σχεδιαστούν με βάση τις ανάγκες του λαού

3.Όλα τα διαθέσιμα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση των εργαζομένων σε υγιείς και ποιοτικές συνθήκες κατοικίας, μεταφοράς, εκπαίδευσης, κουλτούρας και αναψυχής.

Βασικός στόχος είναι να παρέχουμε στους εργαζόμενους υγιή και ασφαλή σπίτια, εκπαιδευτικές δομές, ασφαλή ΜΜ και δυνατότητες ψυχαγωγίας και διακοπών. Μόνο με την πάλη των κομμουνιστών στις τοπικές διοικήσεις μπορούν να προστατευτούν οι χώροι πρασίνου ενάντια στους κερδοσκόπους.

4.Κομμουνιστές στην τοπική διοίκηση σημαίνει την ανάπτυξη μας κουλτούρας που ενισχύει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Ένας από τους βασικούς στόχους των κομμουνιστών στην τοπική διοίκηση είναι να δημιουργήσουν περιβάλλοντα τέτοια όπου τα παιδιά, οι νέοι και οι ενήλικες μπορούν να βελτιωθούν μαζί. Ένα εύκολα προσβάσιμο κι εκτεταμένο δίκτυο βιβλιοθηκών, επιστημονικών κέντρων για τα παιδιά και τους νέους, θέατρα για έργα που θα γράψουμε και θα παίξουμε μαζί, χορωδίες κι ορχήστρες όπου θα μάθουμε και θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια μας, σειρές διαλέξεων όπου θα εξηγούμε πώς χρησιμοποιούμε την επιστήμη προς όφελος των εργατών, συλλογικές αθλητικές δραστηριότητες θα είναι τα όργανα αυτής της κουλτούρας συλλογικής ζωής.

5.Η δουλειά των κομμουνιστών στην τοπική διοίκηση θα είναι κι ένα εμπόδια ενάντια στη διάδοση της χρήσης ναρκωτικών.

Οι κομμουνιστές θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τη νεολαία μας ενάντια στις φθοροποιές επιθέσεις αυτού του κοινωνικού συστήματος στους εργαζόμενους, ενάντια στη χρήση ναρκωτικών και κάθε εκφυλισμό.

6.Θα δημιουργηθούν υποδομές για την ισότητα και την ελευθερία των γυναικών

Είναι μεταξύ των ευθυνών των κομμουνιστικών διοικήσεων να ανοίξουν παιδικούς σταθμούς σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή και να τις προστατεύσουν από τη βία. Οι κομμουνιστές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία επιπλέον δυνατοτήτων για την απασχόληση των γυναικών ως εργαζομένων με ίσα δικαιώματα.

7.Θα δουλέψουμε για την προστασία και την προώθηση της υγείας.

Τα βασικά προβλήματα υγείας του λαού, η ασφάλεια του νερού και του φαγητού, η σχολική υγεία και τα ζητήματα της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών μπορεί να λυθούν μόνο αν οι κομμουνιστές αποκτήσουν επιρροή στην τοπική διοίκηση. Θα δημιουργηθούν μονάδες υγείας στους δήμους, όπου θα εργάζονται εθελοντές γιατροί και νοσοκόμοι.

8.Η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής κα κατανάλωσης ως καταλύτες στη ζωή των εργαζομένων.

Είναι δουλειά των κομμουνιστών να δώσουν ώθηση σε συνεταιρισμούς παραγωγών σε συμφωνία με τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης στις τοπικές κοινότητες ενάντια στην ακρίβεια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των σχέσεων της ελεύθερης αγοράς.

9.Οι κομμουνιστικοί δήμοι δε θα είναι «εταιρείες» που φέρονται στους εργαζόμενους ως αφεντικά.

Δε θα υπάρχει αντίθεση εργοδότη/εργαζόμενοι ενάντια στους εργαζόμενους στους δήμους, καθώς αυτοί θα συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τέτοια θέση ώστε να παλεύουν για κοινούς στόχους στο όνομα της χειραφέτησης της ανθρωπότητας.

10.Οι κομμουνιστές θα βάλουν τέλος στο μηχανισμό των υπεργολαβιών που έχει επιβληθεί στην τοπική διοίκηση υπό το μανδύα των υπηρεσιών, που μόνο τα συμφέροντα των καπιταλιστών εξυπηρετεί. Οι κομμουνιστές θα αρνηθούν το μηχανισμό των υπεργολαβιών που έχει επιβληθεί στους δήμους για τα τελευταία 30 χρόνια και θα βάλει τέλος σε όλους τους κανονισμούς που έχουν μετατρέψει τα δημοτικά έργα σε κερδοφόρο πεδίο προς όφελος των μεγάλων και μικρών καπιταλιστών.

11.Οι κομμουνιστές δε θα επιτρέψουν το ρατσισμό, το θρησκευτικό φονταμενταλισμό ή σχεταρισμό στην τοπική διοίκηση

Οι κομμουνιστικοί δήμοι δε θα έχουν χώρο για προσεγγίσεις που κατηγοριοποιούν τους εργαζόμενους ως πολίτες β’ κατηγορίας για τη γλώσσα, την καταγωγή τους ή τις πεποιθήσεις τους. Οι κομμουνιστές δε θα επιτρέψουν την κατάχρηση της θρησκείας σε τοπικές διοικήσεις, αλλά θα υιοθετήσουν ένα κοσμικό μοντέλο διοίκησης και θα διασφαλίσουν την αδελφοσύνη, την ειρήνη και την ενότητα.

12.Κοινωνικές σχέσεις βασισμένες στην ελευθερία και την ισότητα θα δημιουργηθούν στην τοπική διοίκηση.

Ανεξάρτητα από την πόλη, τη συνοικία ή την πόλη όπου θα διοικήσουν οι κομμουνιστές, πάντα θα έχουν κατά νου πως είναι υπόλογοι για όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο, πως ό,τι κάνουν έχει νόημα ως μέρος του αγώνα για τη διαφώτιση της χώρας και του κόσμου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: