Διαδηλώσεις πείνας στο Σαντιάγο – Το στρατό κατέβασε η κυβέρνηση Πινιέρα (VIDEO)

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον Απρίλη ενίσχυση 317 δολαρίων στα 4,5 εκ. των ασθενέστερων κατοίκων της χώρας, μέχρι στιγμής όμως τίποτε δεν έχει φτάσει στις τσέπες τους. 

Η πανδημία στη Χιλή έρχεται να δοκιμάσει όχι μόνο τις ανεπαρκείς δομές του ιδιωτικοποιημένου από τα χρόνια του Πινοτσέτ συστήματος υγείας, αλλά και την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους, που καθιστά πολύ πιο δυσβάσταχτη για τα λαϊκά στρώματα την εφαρμογή μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

H πρωτεύουσα Σαντιάγο βρίσκεται σε λοκντάουν από την Παρασκευή, καθώς η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Κάτοικοι ωστόσο στην εργατική γειτονιά Ελ Μπόσκε αψήφησαν τις απαγορεύσεις, αφού αδυνατούν να τις τηρήσουν τη στιγμή που δε λαμβάνουν καμία κρατική στήριξη για την  – ούτως ή άλλως πάντα επισφαλή – επιβίωσή τους. Οι άνθρωποι βγήκαν με κατσαρόλες στα χέρια, ενώ σημειώθηκε κι ένα επεισόδιο λεηλασίας σε βενζινάδικο και η πυρπόλυση ενός λεωφορείου. Ως ενίσχυση των αστυνομικών κατέφτασαν στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα και αυτόματα όπλα, με τους κατοίκους να απαντούν με πετροπόλεμο.

“Οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν λεφτά και δεν έχουν φαγητό” λέει η Μόνικα Σεπούλβεδα, μια 46χρονη άνεργη φύλακας από το Ελ Μπόσκε. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τον Απρίλη ενίσχυση 317 δολαρίων στα 4,5 εκ. των ασθενέστερων κατοίκων της χώρας, μέχρι στιγμής όμως τίποτε δεν έχει φτάσει στις τσέπες τους.

Η χώρα των 18 εκ. κατοίκων έχει καταγράψει γύρω στα 50000 κρούσματα, με χιλιάδες να προστίθενται καθημερινά. Οι νεκροί είναι περίπου 500, και τα νοσοκομεία του Σαντιάγο έχουν φτάσει στα όριά τους, με 90% των κλινών στις ΜΕΘ να έχουν καταληφθεί και πολλοί ασθενείς να μεταφέρονται σε επαρχιακές πόλεις.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τη διανομή τροφίμων στους φτωχότερους κατοίκους του Σαντιάγο, χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή άλλες λεπτομέρειες. Από την πλευρά της, η δήμαρχος του δήμου της Λα Πιντάνα, προαστίου της πρωτεύουσας, κατηγόρησε τον Πινιέρα για μεγαλόστομες ανακοινώσεις χωρίς αντίκρισμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: