“Αν δεν έχει Χριστούγεννα για τους εργάτες, δεν έχει Πρωτοχρονιά στο Βαλπαραΐσο” – Εξαπλώνεται σε όλη τη Χιλή ο αγώνας των λιμενεργατών

Με καταστολή και απειλές απαντούν κυβέρνηση και εργοδοσία στην απεργία των λιμενεργατών του Βαλπαραΐσο, που διανύει την πέμπτη εβδομάδα της.

Εθνικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει η μεγάλη απεργία των λιμενεργατών του Βαλπαραΐσο της Χιλής, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που εδώ και πάνω από ένα μήνα απεργούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 16 Νοέμβρη από 600 συμβασιούχους εργάτες στους προβλήτες των εταιρειών TCVAL και TPS. Οι εργαζόμενοι της πρώτης εταιρείας ήρθαν σε συμφωνία με την εργοδοσία, όχι όμως κι εκείνοι της TPS, που συνεχίζουν για πέμπτη εβδομάδας τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συμβασιούχοι λιμενεργάτες προσλαμβάνονται μόνο σε περιόδους αιχμής, δίχως εργασιακή σταθερότητα ή σύμβαση, κάτι που σημαίνει πλήρη απουσία δικαιωμάτων, επιδομάτων ή προστασίας. Τα αιτήματα των απεργών επικεντρώνονται σε τρία σημεία:

-Τραπέζι διαλόγου για τις εργασιακές συνθήκες

-Πληρωμή ενός μπόνους στους εργάτες

-Δέσμευση να μην υπάρξουν συνέπειες από πλευράς επιχείρησης στους απεργούς.

Η επιχείρηση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως θα αποκαταστήσει τους απεργούς, με τον όρο να μην έχουν συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες, δίνοντάς τους ως “κίνητρο” 500 δολάρια δάνειο και μπόνους 290 δολαρίων. Η πρόταση αυτή δικαίως αντιμετωπίστηκε ως ταπείνωση από τους εργαζόμενους. Επιπλέον, οι απεργοί καταγγέλλουν πως δέχονται απειλές από την εργοδοσία, αλλά και από “ανώνυμους”.

Οι εργάτες έχουν ξεκαθαρίσει πάντως, πως αν δεν υπάρξουν Χριστούγεννα γι’αυτούς, δε θα υπάρξει Πρωτοχρονιά στο Βαλπαραΐσο. Στην κυριολεξία, καθώς η πόλη, ένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα της Χιλής, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, με τα περισσότερα πυροτεχνήματα της Λατινικής Αμερικής. “Υπάρχουν 420 λιμενεργάτες που δεν ξέρουν πώς να περάσουν τα Χριστούγεννα”, λένε εκπρόσωποι του συνδικάτου. “Έχουμε ριζοσπαστικοποιηθεί”.

Η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολής, καθώς τη Δευτέρα έγινε εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο του συνδικάτου των λιμενεργατών, πετώντας δακρυγόνα. Επιπλέον, ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες εμφανίστηκε και χτύπησε επίτηδες τεις διαδηλωτές έξω από το κτίριο, πριν τραπεί σε φυγή.

Ο αγώνας των λιμενεργατών έχει προκαλέσει τόσο την αλληλεγγύη των ντόπιων, που συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη διαδήλωση υποστήριξης στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο, όσο και σειράς οργανώσεων και κομμάτων στη χώρα, ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει και ο δήμαρχος της πόλης, προτείνοντας το δημαρχείο ως χώρο διαπραγματεύσεων εργοδοσίας – εργατών.

Επιπλέον, μετά την καταστολή της Δευτέρας, η Ένωση Λιμεναργατών Χιλής ανακοίνωσε πως σε ακόμα εννέα λιμάνια της χώρας έχουν επεκταθεί οι κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι εξαγωγές φρούτων από το Βαλπαραΐσο έχουν πέσει κατά 95% σε σχέση με πέρσι, καθώς το 55% των εξαγωγών φρούτων της χώρας διεξάγονται από το συγκεκριμένο λιμάνι.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: