Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές διαδηλώνουν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Ρωσία

Φουντώνουν οι αντιδράσεις σε μεγάλες ρωσικές πόλεις κατά της προωθούμενης αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης έως και 8 χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σχεδιαζόμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που έμεναν ως τώρα άθικτα από τη σοβιετική εποχή. Πάνω από 100.000 διαδηλωτές στη Μόσχα (παρότι τοπικοί ρεπόρτερς αναφέρουν μόνο 10.000) διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν στο Γιεκατερίνμπουργκ, το Ροστόφ του Ντον και το Βόλγκογκραντ (διάσημο για την Ισιμπάγεβα, σύμφωνα με τους αθλητικογράφους της ΕΡΤ). Μικρότερες διαδηλώσεις, με κάποιους από τους διαδηλωτές να κρατούν πορτρέτα του Στάλιν, πραγματοποιήθηκαν στο Λένινγκραντ, αλλά και σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Η ρωσική δούμα έχει ήδη δώσει την προκαταρκτική της έγκριση στο νόμο που θα αυξήσει σταδιακά τα όρια σε 65 από 60 για τους άντρες και 63 από 55 για τις γυναίκες.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα πριν την επαναλειτουργία της βουλής των Σεπτέμβρη.

Η αύξηση των ορίων, που συζητάται εδώ και χρόνια με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας τα τελευταία χρόνια, ανακοινώθηκε επίσημα εν μέσω μουντιάλ, αυτό όμως δεν εμπόδισε τις αντιδράσεις να γίνονται ολοένα και εντονότερες, οδηγώντας τον πρόεδρο Πούτιν να δηλώσει πως θα “ακούσει όλες τις απόψεις” για το ζήτημα, προσθέτοντας όμως ότι “θα πρέπει να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις”. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” μίλησε για “άσκοπες” διαδηλώσεις και πως τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν στο δρόμο. Οι μετρήσεις πάντως ήδη αποτυπώνουν τις πρώτες συνέπειες του νομοσχεδίου στη δημοφιλία του Ρώσου προέδρου, που παραμένει πολύ μεγάλη, μετά και την πρόσφατη πανηγυρική επανεκλογή του, σημειώνοντας όμως σημαντική κάμψη τον τελευταίο μήνα, από 80% σε 64%, πριν ακόμα ψηφιστεί το μέτρο.

Ένας από τους διαδηλωτές της Μόσχας, ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ προειδοποίησε πως “Αν αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης, θα κλέψουν από κάθε πολίτη της Ρωσίας πάνω από ένα εκατομμύριο ρούβλια κι αυτό είναι απαράδεκτο”.

Προσθέτει πως αν δε γίνει δημοψήφισμα, εκατομμύρια άνθρωποι θα διαδηλώσουν, όχι μόνο για το συνταξιοδοτικό αλλά και για παραίτητηση της κυβέρνησης, διάλυση της Δούμας και πρόταση μομφής κατά του προέδρου. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε από τη διαδήλωση της Μόσχας πως “Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν εδώ για να πουν όχι σε αυτή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση”, “Θα είναι χτύπημα για κάθε πολίτη”, πρόσθεσε. “Αυτή την περίοδο οι Ρώσοι άνδρες πεθαίνουν λίγο μετά τα 60, και θα πάρουν σύνταξη στο φέρετρό τους”.

Τέτοιους φόβους εκφράζει και ο Κωνσταντίν Ζιούκοφ από το Γιεκατερίνμπουργκ: “Νομίζω πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να δουλέψει σωστά στα 65 του, είναι ήδη γέρος. Επιπλέον, όλοι ξέρουν τη στατιστική για το πόσο ζουν οι άνθρωποι στη Ρωσία. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί πληρώνω το συνταξιοδοτικό ταμείο αν δε ζήσω αρκετά για να πάρω σύνταξη”.

Η πρόθεση αύξησης των ετών εργασίας είναι ένα μόνο από τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Πούτιν, καθώς πρόσφατα η Άνω Βουλή της χώρας ενέκρινε σχέδιο νόμου για αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 18 σε 20%.

Με πληροφορίες από:hurrietdailynews.comnytimes.com,

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: