“Δε θα γίνουμε η γενιά που θα θυσιαστεί” – Στους δρόμους οι φοιτητές στο Παρίσι για τις μαζικές αυτοκτονίες συναδέλφων τους

Οι φοιτητές απαιτούν να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια, καθώς έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά, με τις αυτοκτονίες να έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι του Παρισιού την Τετάρτη από χιλιάδες φοιτητές, που ζητούν να γυρίσουν πίσω στα πανεπιστήμια, αλλά και ουσιαστική στήριξη από το κράτος, εν μέσω ενός κύματος αυτοκτονιών που σημειώνεται μεταξύ συναδέλφων τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας μακριά από το ακαδημαϊκό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους ενισχύσει σε όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο είναι αδύνατον να εργαστούν για να ζήσουν.

Με κεντρικό σύνθημα “Δε θα γίνουμε η γενιά που θα θυσιαστεί” οι φοιτητές πορεύτηκαν προς το υπουργείο Παιδείας, για να ζητήσουν μέτρα στήριξής τους εδώ και τώρα. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά από τον Οκτώβρη, έχοντας ήδη κλείσει για μεγάλο διάστημα και την άνοιξη στην πρώτη καραντίνα. Σαν μικρή παραχώρηση, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως ξεκινούν κάποιες παραδόσεις στα αμφιθέατρα για τους πρωτοετείς, παραδεχόμενος το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι νέοι άνθρωποι λόγω του κλεισίματος των πανεπιστημίων, χωρίς όμως να δεσμευτεί σε μέτρα τα οποία θα επέτρεπαν την πλήρη επαναλειτουργία των μαθημάτων.

Πριν λίγες μέρες η 19χρονη φοιτήτρια Heidi Soupault, έγραψε επιστολή στον Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντάς της πως η ίδια και οι συνάδελφοί της “δεν έχουν πια όνειρα” και έχουν την “εντύπωση πως είναι νεκροί”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: