Χρήση απαγορευμένων βομβών φωσφόρου στη Συρία από την αμερικανοκίνητη συμμαχία

Τέσσερις φορές μέσα σε δυο μήνες βομβαρδίστηκε η συριακή πόλη Χατζίν με διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου από την αντικαθεστωτική συμμαχία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, με πολλούς νεκρούς, τραυματίες και καταστροφές.

Χρήση των απαγορευμένων βομβών λευκού φωσφόρου από τη συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ στη Συρία για τέταρτη φορά από τα μέσα του Σεπτέμβρη καταγγέλλει το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων . Πιο πρόσφατη η επίθεση πριν μια περίπου βδομάδα στην πόλη Χατζίν, υποτίθεται με στόχος του τζιχαντιστές τρομοκράτες του ISIS που ελέγχουν την πόλη. Οι βόμβες σκότωσαν 15 αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν πολλούς παραπάνω, ενώ τεράστιες ήταν και οι καταστροφές περιουσιών λόγω της φωτιάς που προκάλεσαν οι απαγορευμένες βόμβες. Οι πυρκαγιές που ξεσπούν μετά τη βόμβα μπορεί να καίνε για ώρες, προκαλώντας επώδυνες χημικές πληγές σε όσους έρχονται σε επαφή με την ουσία, η χρήση της οποίας θεωρείται βάσει Ερυθρού Σταυρού «έγκλημα πολέμου».  Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσυπογράψει το Πρωτόκολλο ΙΙΙ της Σύμβασης για τα Συμβατικά Όπλα το 1980, που απαγορεύει τη χρήση των βομβών φωσφόρου.

Οι προηγούμενες τρεις επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί υποτίθεται στα πλαίσια της προσπάθειας των στενών συμμάχων των ΗΠΑ αντικαθεστωτικών ανταρτών των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» να καταλάβουν την πόλη Χατζίν από το Ισλαμικό Κράτος. Οι δυνάμεις αυτές εγκατέλειψαν την προσπάθεια αυτή τέλος Οκτώβρη, παρόλαυτα οι βομβαρδισμοί με βόμβες φωσφόρου συνεχίστηκαν, καθώς το Χατζίν είναι χώρος διύλισης συριακού πετρελαίου, κάτι που την καθιστά στόχο των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, που αυτή την περίοδο καταλαμβάνουν το 30% του Συριακού εδάφους, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές.

Με πληροφορίες από mintpressnews.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: