Χούντα και αντικομμουνισμός – Η Ουγγαρία αλλά όχι η Βραζιλία γνώρισε τι πάει να πει δικτατορία λέει ο Μπολσονάρου

Μονοκονδυλιά διέγραψε τα 21 χρόνια της δικτατορίας που ο ίδιος υπηρέτησε ο Μπολσονάρου, επιδιδόμενος παράλληλα σε ωμό αντικομμουνισμό.

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, πως οι Βραζιλιάνοι «Δεν ξέρουν τι είναι δικτατορία, δεν ξέρουν πώς είναι να υποφέρεις στα χέρια αυτών των ανθρώπων». Ο ακροδεξιός ηγέτης διέγραψε 21 χρόνια στυγνής δικτατορίας, στη διάρκεια της οποίας και ο ίδιος ήταν αξιωματικός του στρατού, και την οποία πολλάκις έχει ωραιοποιήσει στο παρελθόν.

Η δήλωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον εν πολλοίς ομοϊδεάτη ομολογό του Βίκτορ Όρμπαν, όπου επιδόθηκε και στον αναμενόμενο αντικομμουνισμό, λέγοντας πως η Ουγγαρία «είναι μια χώρα που έχει υποφέρει πολύ από τον κομμουνισμό στο παρελθόν, είναι ένας λαός που ξέρει από δικτατορία»

Το πόσο «άκακη» ήταν αυτή η δικτατορία αποδεικνύεται και από την Επιτροπή Αλήθειας που είχε συσταθεί το 2014 στη Βραζιλία, που κατέληξε σε έναν κατάλογο 400 ατόμων που δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της χούντας, ενώ πολλοί ακόμα βασανίστηκαν ή πήραν το δρόμο της εξορίας.

Ένας από τους βασανισθέντες είναι και ο δημοσιογράφος Σιντ Μπέντζαμιν, που ήταν μέλος ένοπλης ομάδας κατά της δικτατορίας και υπέστη φυλάκιση και βασανιστήρια για τη συμμετοχή του στην αναίμακτη απαγωγή του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Μπέρκ Έλμπρικ το 1969. Ο ίδιος χαρακτήρισε το σχόλιο του προέδρου «μια ακόμα ηλιθιότητα» και δήλωσε πως για τη δυνατότητα του Μπολσονάρου να υποβαθμίζει τα εγκλήματα της δικτατορίας ευθύνεται η γενική αμνηστία που δόθηκε κι επέτρεψε να μη δικαστεί κανείς για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκειά της.

 

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει, εκτός από σειρά στρατιωτικών στην υπηρεσία του δικτατορικού καθεστώτος και υπουργούς που ξεπλένουν ανοιχτά το φασισμό και το ναζισμό, όπως ο Ερνέστου Αραούζου, που εκτός από αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής, χαρακτήρισε ναζισμό και φασισμό ως «αριστερά κινήματα που σκλάβωσαν ένα γνήσιο πατριωτικό αίσθημα».

Με πληροφορίες από guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: