Χουάν Κάρλος: Είναι ο πρώτος βασιλιάς που το σκάει με τα λεφτά του λαού του; Το PCTE δίνει την απάντηση

Ο Χουάν Κάρλος όχι μόνο δεν ντρόπιασε την ιστορία της οικογένειάς του, αλλά τίμησε τους προγόνους του Βουρβώνους, ακολουθώντας το παράδειγμά τους πιστά.

Η φυγή του τέως μονάρχη και πατέρα του νυν Ισπανού Βασιλιά, Χουάν Κάρλος, για να αποφύγει τα χρέη του και τις φορολογικές του υποχρεώσεις, δίνει την αφορμή στο ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας για μια ιστορική αναδρομή στο αμαρτωλό παρελθόν της δυναστείας των Βουρβόνων, για να μας θυμίσει ότι ο Χουάν Κάρλος δεν ήταν ο πρώτος, αν και ελπίζουμε να ήταν ο τελευταίος, που κερδοσκόπησε σε βάρος των λαών της Ισπανίας. Ακολουθεί μεταφρασμένο το σχετικό νήμα από το λογαριασμό του PCTE στο τουίτερ.

Ήδη έγινε γνωστό ότι μετά την φυγή του που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση, ο Βασιλιάς είναι στη Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι άραγε ο μόνος από τη δυναστεία των Βουρβόνων που έφυγε σε άλλη χώρα με μεγάλη περιουσία; Ας το δούμε αναλυτικά.

Ο Φίλιππος Ε’ (1700-46) ο πρώτος Βουρβόνος. Είναι γνωστές οι επιζήμιες πολιτικές της βασιλείας του για το λαό. Υπήρξε σεξουαλικά διεστραμμένος, βρωμύλος και με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Παραμέλησε τις υποθέσεις του κράτους. Πέθανε πιστεύοντας ότι ήταν βάτραχος, τον ονόμασαν «Τρελό Βασιλιά».

Κάρολος Δ’ (1788-1808). Η βασιλεία του συμπίπτει με την κρίση του Παλαιού Καθεστώτος. Υπήρξε ανίκανος να εγγυηθεί τη βασιλεία του και παρέδωσε τη χώρα στη Γαλλία για να σώσει το κεφάλι του. Αφιερώθηκε στην τεμπελιά και το κυνήγι. Εξορίστηκε στην Ιταλία σε βάρος των δημόσιων ταμείων της Γαλλίας και της Ισπανίας. Πέθανε από αρθρίτιδα.

Ο Φερδινάνδος Ζ’ βασίλεψε στη διάρκεια διάφορων περιόδων. Ενώ ο Ναπολέων εισέβαλλε στην Ισπανία και ο λαός αγωνιζόταν κατά της εισβολής, “ο ποθητός” έγραφε επιστολές επιχαίροντας για τις νίκες του Ναπολέοντα. Κατήργησε το Σύνταγμα το οποίο ορκίστηκε να υπερασπίζεται για να αποκαταστήσει την απολυταρχία.

Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από δυστυχία για το λαό. Επανεγκαθίδρυσε την Ιερά Εξέταση και καταδίωξε μέχρι θανάτου τα φιλελεύθερα κινήματα. Υποστήριξε την γαλλική εισβολή ενάντια στην ίδια του τη χώρα. Σε κάθε στιγμή προσπάθησε να καταστήσει βιώσιμο το προηγούμενο ιστορικό στάδιο, το Παλαιό Καθεστώς.

Η Ισαβέλλα Β’ (1833-1868) διέφυγε προς τη Γαλλία πριν τη λαϊκή ανακήρυξη της Α’ Δημοκρατίας. Η βασιλεία της χαρακτηρίστηκε από την δημιουργία του Φιλελεύθερου Κράτους. Πάντοτε ευνοούσε τα πιο συντηρητικά τμήματα του φιλελευθερισμού. Η μητέρα της έβγαλε χρήματα από το εμπόριο σκλάβων.

Όπως και με τον Χουάν Κάρλος και την πλειονότητα των Βουρβόνων, “κάποια περιστατικά της ιδιωτικής του ζωής” προκαλούσαν τη θυμηδία του λαού. Πολλοί γνωστές και σημαντικό ιστορικό τεκμήριο είναι ορισμένες γελοιογραφίες σχετικά με τη μορφή του.

Ο Αλφόνος ΙΓ’ (1886-1931). Υπήρξε βασιλιάς μέχρι που δραπέτευσε πριν την ανακήρυξη της Β’ Δημοκρατίας. Εισέβαλε στο Μαρόκο και έβγαλε χρήματα από την εκμετάλλευση ορυχείων και την Ισπανική Εταιρεία Ορυχείων της πόλης Ριφ.

Η εμπορική του δραστηριότητα ευνοήθηκε από τις παραπάνω στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες πέθαναν χιλιάδες Ισπανοί, παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού. Πιο γνωστοί είναι οι 20000 νεκροί στην καταστροφή του Ανουάλ. Στήριξε τη δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα και την καταστολή, για να καταφύγει αργότερα στην εξορία.

Χουάν Κάρλος Α’ (1975 – 2014). Τον επέβαλε η φασιστική δικτατορία. Για πολλά χρόνια, ο τύπος και τα κόμματα του συστήματος προπαγάνδιζαν τον “εγκάρδιο” χαρακτήρα του. Συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 23ης Φλεβάρη 1981 στην Ισπανία. Ήρθε φτωχός από την εξορία και φεύγει με 2 δις αδήλωτα ευρώ.

Στη διάρκεια της βασιλείας του δημιουργήθηκε η φιγούρα του “χουανκαρλίστα”, σήμερα “Φελιπίστα”, για να νομιμοποιήσει τη μοναρχία, τις πολιτικές της θέσεις και τις “ιδιωτικές της υποθέσεις”. Εισέπραττε προμήθειες εκατομμυρίων για χρόνια. Συμφώνησε τη φυγή του με την τωρινή κυβέρνηση. (σ.σ Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε στα αγγλικά – με ισπανικούς υπότιτλους – μια σουρεαλιστική στιχομυθία του Χουάν Κάρλος πριν αρκετά χρόνια με δημοσιογράφο, όπου διαβεβαίωνε πως δεν είναι ωραίο ένας βασιλιάς να μην πληρώνει φόρους και ότι δεν επιθυμεί “καμία ειδική μεταχείριση”).

Δεν πιστεύεις ότι αρκετά τους ανεχτήκαμε ως εδώ; Είναι η στιγμή να αγωνιστούμε για μια χώρα για την εργατική τάξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: