Χίλιες κιθάρες για την ειρήνη και τον Βίκτορ Χάρα – Η μουσική που συγκλόνισε την Χιλή και κλόνισε τον φασισμό

Η μουσική από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει τον φασισμό. Όταν όμως τα τραγουδάει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος που διαδηλώνει στον δρόμο, όλα είναι συνειδητά και το πράγμα αλλάζει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα τραγούδια του Βίκτορ Χάρα

Η μουσική από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει τον φασισμό. Όταν όμως τα τραγουδάει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος που διαδηλώνει στον δρόμο, όλα είναι συνειδητά και το πράγμα αλλάζει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα τραγούδια του Βίκτορ Χάρα, του μυθικού μουσικού που δολοφονήθηκε από τη χούντα του Πινοτσέτ, αλλά στοιχειώνει ακόμα τους φασίστες. Και η συμβολική δύναμη της μουσικής του γίνεται υλική δύναμη, όταν συναντά τις μάζες στο δρόμο.

Οι εικόνες που ακολουθούν και η συγκίνηση που προκαλούν είναι δύσκολο να αποδοθεί με λόγια.

EL DERECHO DE VIVIR EN PAZ!!!Arriba l@s que luchan!!!Abrazos querido pueblo!!!!

Gepostet von Illapu (Página Oficial) am Freitag, 25. Oktober 2019

Οι μουσικοί που είχαν ξεκινήσει την πρωτοβουλία “χίλιες κιθάρες για τον Βίκτορ Χάρα”, συνέχισαν χτες με το όνομα “χίλιες κιθάρες για την ειρήνη”, καλώντας όλο τον κόσμο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, για να παίξουν όλοι μαζί μουσική, με όποιον τρόπο μπορούν, ακόμα και αν δεν ξέρουν όργανο. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από μαζική και οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν μοναδικές.

Sin palabras!!!!Homenaje a Víctor Jara,Biblioteca Nacional.

Gepostet von Carla Motto am Freitag, 25. Oktober 2019

Ποια ήταν τα τραγούδια που είχαν στο πρόγραμμα οι “χίλιες κιθάρες”;

El derecho de vivir en paz (Το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά)

El Aparecido (Ο εξαφανισμένος)

Plegaria a un labrador (Προσευχή σε έναν εργάτη)

Και το “Te Recuerdo Amanda” (Σε θυμάμαι Αμάντα), το τραγούδι με το οποίο μια σοπράνο ξεσήκωσε τους Χιλιανούς, σπάζοντας το σκοτάδι της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: