Χιλή – Οι χειρότερες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ

Η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίστηκε σε χιλιάδες μαρτυρίες διαδηλωτών, αλλά και περαστικών που νοσηλεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα.  Διαπιστώνει “σοβαρές και πολλαπλές” παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγγέλλει την κωλυσιεργεία των σωμάτων ασφαλείας στην ανακοπή της βίας.  

 Τη χειρότερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία της Χιλής μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοτσέτ διαπιστώνει έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της χώρας. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο διευθυντής του οργανισμού Σέρχιο Μίκοπαρουιάζοντας τη συστηματική και αδιάκριτη χρήση βίας, βασανισμών και σεξουαλικής βίας κατά διαδηλωτών τους τελευταίους μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη το κίνημα ενάντια στην αυταρχική και αντιλαϊκή διακυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα.  

“Αυτά έγιναν επί δημοκρατίας, στη δική μας δημοκρατία. Πώς ήταν δυνατόν. Περί αυτού πρόκειται η έκθεση, που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα χρειαζόταν να γράψουμε”.  

 Οι μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτώβρη στην πρωτεύουσα Σαντιάγο μετά από αύξηση στα εισιτήρια του μετρό, ωστόσο σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη τη Χιλή και δε σταμάτησαν μετά την κατάργηση του μέτρου από την κυβέρνηση. Αντίθετα, οι κινητοποιήσεις πήραν πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, στρεφόμενες συνολικά ενάντια στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό που ακολουθείται απαρέγκλιτα ακόμα και μετά την πτώση του Πινοτσέτ που το εισήγαγε με “πολιτικές – σοκ”, οδηγώντας σε ευημερία αριθμών και τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.  

Οι αρχές απάντησαν με καταστολή, οδηγώντας σε 26 θανάτους, ανάμεσά τους κάποιο από τις δυνάμεις του στρατού και τις αστυνομίας, χιλιάδες τραυματισμούς, ανάμεσά τους 350 τραυματισμοί ματιών, κυρίως από αστυνομικές σφαίρες.   

Η έκθεση του ινστιτούτου βασίστηκε σε χιλιάδες μαρτυρίες διαδηλωτών, αλλά και περαστικών που νοσηλεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα.  Διαπιστώνει “σοβαρές και πολλαπλές” παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγγέλλει την κωλυσιεργεία των σωμάτων ασφαλείας στην ανακοπή της βίας.  

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Πινιέρα, χωρίς να αναφερθεί στα πορίσματα της τελευταίας, σε διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο υπογράμμισε για επικοινωνιακούς λόγους τη σημασία “απόλυτου, πλήρους και απεριόριστου σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε μέρος και κάθε περίσταση”.   

Μέχρι τώρα ωστόσο, τέτοιες υποσχέσεις έχουν πέσει στο κενό, παρά τις επανειλημμένες καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους και ο ΟΗΕ, ενώ τα περιστατικά βίας παρουσιάζονται ως “μεμονωμένα”.   

Σύμφωνα με τον εθελοντή γιατρό Φρανσίσκο Σεπουλβέδα, επικρατεί το δόγμα “της καταστολής με κάθε κόστος”, τονίζοντας πως η βία είναι εντονότερη στις παραγκουπόλεις της χώρας.   

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: