“Canal Istanbul” – Το ΚΚ Τουρκίας αντίθετο στη «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» που προωθεί ο Ερντογάν

TKP: Πρόκειται για έργο που θα είναι σαφώς καταστροφικό για το περιβάλλον, αλλά κερδοφόρο για την καπιταλιστική τάξη. «Θα συναντηθούμε για να προστατέψουμε την πόλη μας. Το έργο “Canal Istanbul”, που οδηγεί την πόλη σε καταστροφή, πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας (TKP) ξεκίνησε τη διοργάνωση δημόσιων συναντήσεων – συσκέψεων ενάντια στο αμφιλεγόμενο έργο «Canal Istanbul» («Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης»), που προωθούν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ, παρά τις έντονες αντιδράσεις, σημειώνοντας πως πρόκειται για έργο που θα είναι σαφώς καταστροφικό για το περιβάλλον, αλλά κερδοφόρο για την καπιταλιστική τάξη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η -πλάτους 400 μέτρων- διώρυγα θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία καταλήγει στη Μεσόγειο. Υποτίθεται ότι έχει ως στόχο να απαλύνει τη συμφόρηση της ναυτιλίας στον Βόσπορο, αλλά σύμφωνα και με τον ίδιο τον Ερντογάν, ο κύριος λόγος για την κατασκευή του καναλιού είναι η παράκαμψη της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936, που θέτει όρους και περιορισμούς στην Τουρκία αναφορικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για το «Canal Istanbul» βρίσκονται η μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και τα τεράστια κέρδη που σχεδιάζονται να γίνουν με το έργο.

Αντίθετο στο έργο το ΚΚΤ

Το ιντερνετικό δελτίο ειδήσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, «Φωνή του TKP», αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που αναδεικνύει τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΤ τόνισε ότι το σχέδιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της Τουρκίας εάν εφαρμοστεί, εστιάζοντας την κριτική του σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, το «Canal Istanbul» θα εξαλείψει πολύ σημαντικούς πόρους γλυκού νερού, αλλά δεν θα δημιουργήσει νέους. Ωστόσο, η Τουρκία απειλείται με ξηρασία και ακόμη και ο μικρότερος τέτοιος πόρος είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της κοινωνίας.

Δεύτερον, το έργο θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις γεωργικές περιοχές, επιτείνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα, καθώς η Τουρκία έχει χάσει μεγάλο αριθμό γεωργικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια λόγω των κατασκευαστικών έργων της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Τρίτον, το ΚΚΤ υπογραμμίζει ότι ένας μεγάλος σεισμός επίκειται στην Κωνσταντινούπολη στο εγγύς μέλλον. Ο σεισμός αυτός θα είναι σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρη τη χώρα, καθώς η Κωνσταντινούπολη έχει έναν τεράστιο πληθυσμό και αποτελεί το κύριο κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της απρογραμμάτιστης ανάπτυξης. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να γίνει, τονίζει το ΚΚΤ, είναι να διευρυνθεί η πόλη με περισσότερα γιγαντιαία έργα.

Τέταρτον, η θάλασσα του Μαρμαρά έχει σχεδόν νεκρωθεί από την απρογραμμάτιστη αστικοποίηση και τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Τουρκία. Το σχεδιαζόμενο κανάλι θα καταστρέψει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά ακόμη περισσότερο, με τα οικολογικά προβλήματα που θα δημιουργήσει.

Αντί ενός έργου που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο αναζωογόνησης της Θάλασσας του Μαρμαρά, τονίζει το ΚΚΤ.

Συσκέψεις από την περιφερειακή οργάνωση του ΚΚΤ

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειακή οργάνωση Κωνσταντινούπολης του ΚΚΤ οργάνωσε το Σαββατοκύριακο συσκέψεις σε διάφορα μέρη της πόλης, εστιάζοντας στο «γιατί είμαστε ενάντια στο έργο και τι μπορούμε να κάνουμε».

Στο κάλεσμά του για οργάνωση και αγώνα ενάντια στο έργο, το ΚΚΤ τόνιζε ότι «θα συναντηθούμε για να προστατέψουμε την πόλη μας. Το έργο “Canal Istanbul”, που οδηγεί την πόλη σε καταστροφή, πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Στόχος των συσκέψεων αυτών ήταν οι εργάτες της Κωνσταντινούπολης να συναντηθούν ώστε να συζητήσουν, να οργανώνουν και να δράσουν ενάντια στο αμφιλεγόμενο έργο που θα ωφελήσει τους καπιταλιστές αλλά θα είναι επιβλαβές για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

(Πηγή: «sol.org.tr»)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: