Άρωμα γκούλαγκ και αντικομμουνιστική μπόχα – Άρωμα που θυμίζει “τον τρόμο των θυμάτων του Στάλιν” έφτιαξαν Ρώσοι “ακτιβιστές”

Η συσκευασία του είναι μια πραγματική σοβιετική σφαίρα, και αποτελείται από “νότες μελανιού και παλιού χαρτιού, για να παραπέμπουν στην υπογραφή θανατικής καταδίκης, που ακολουθείται από τη μπόχα ενός υγρού υπογείου, πυρίτιδας και αναμμένου κάρβουνου”.

Η πρωτοτυπία της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας δεν έχει όρια, όπως αποδεικνύει το εύρημα Ρώσων “ακτιβιστών”, που έφτιαξαν άρωμα που παραπέμπει “στον τρόμο που ένιωσαν τα θύματα των εκκαθαρίσεων του Ιωσήφ Στάλιν”, στα πλαίσια διαμαρτυρίας για τη μετατροπή σοβιετικού κτιρίου σε αρωματοπωλείο στη Μόσχα.

Πρόκειται για κτίριο 500 μέτρα από το Κρεμλίνο στην οδό Νικόλσκαγια, όπου επιβλήθηκαν 31456 θανατικές καταδίκες την περίοδο 1937 – 1938, που εκτελέστηκαν σε άλλα σημεία, σύμφωνα τουλάχιστον με το “Ιστορικό Μουσείο Γκούλαγκ” της Μόσχας.

Σήμερα το κτίριο ανήκει στο Βλάντιμιρ Νταβίντι, ιδιοκτήτη της εταιρείας Esterk Lux Parfum, που έχει ωστόσο να χτίσει κατάστημα αρωμάτων και μόδας στο σημείο, σχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανάμεσα στις οποίες συλλογή υπογραφών ενάντια στο έργο.

Ανάμεσα σε όσους διαμαρτύρονται είναι ο Αλεξέι Νεστερένκο, πάνω από 80 ετών σήμερα, που βρίσκεται κάθε Τετάρτη στο σημείο, λέγοντας πως θα υποστήριζε την ανέγερση μουσείο ή μνημείο. Ο πατέρας του ήταν ανάμεσα στους καταδικασθέντες σε θάνατο για “τρομοκρατική, αντεπαναστατική δραστηριότητα”, μια ποινή που όπως υποστηρίζει “εκείνη την εποχή η NKVD τις επέβαλε σε όλους”. Αν και είναι αδύνατον φυσικά να κριθεί η συγκεκριμένη ατομική περίπτωση και η ενδεχόμενη αδικία στην αντιμετώπισή της, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για την επιβίωση της ΕΣΣΔ, υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακή εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά οσμίζονται μια καλή ευκαιρία για προβολή και προπαγάνδα.

Η εκστρατεία μάλιστα έχει και “creative director”, τον Νικήτα Πετριούσοφ, που εμπνεύστηκε την ιδέα για το “αντισταλινικό” άρωμα. Η συσκευασία του είναι μια πραγματική σοβιετική σφαίρα, και αποτελείται από “νότες μελανιού και παλιού χαρτιού, για να παραπέμπουν στην υπογραφή θανατικής καταδίκης, που ακολουθείται από τη μπόχα ενός υγρού υπογείου, πυρίτιδας και αναμμένου κάρβουνου”. Το άρωμα παρουσιάζεται σε ένα στρώμα χώματος, παρμένο από προάστιο της Μόσχας κοντά σε ομαδικό νεκροταφείο εκτελεσμένων από το μοσχοβίτικο κτίριο.

Με πληροφορίες από reuters.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: