Αρνήθηκε κάθε εκδήλωσης τιμής για τη δολοφονία του Αγιέντε ο δεξιός πρόεδρος της Χιλής

Η κυβέρνηση, που αποτελείται και από παλιούς υποστηρικτές της δικτατορίας, δηλώνει πως δεν επιθυμεί να διαταράξει την “κανονικότητα της καθημερινής ζωής” στη Χιλή.

Δεν είναι μυστικό ότι παρούσα κυβέρνηση της Χιλής, υπό τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, έχει στους κόλπους της εκπεφρασμένους υποστηρικτές της δικτατορίας του Πινοσέτ στο παρελθόν. Ανάμεσά τους, ο υπουργός εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ, ένθερμος θιασώτης της αιματηρής χούντας για χρόνια, που δημόσια δήλωσε “μετανιωμένος”, επειδή “αγνοούσε” τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί δικτατορίας. Παρόμοιο παρελθόν έχει και ο υπουργός δικαιοσύνης, Ερνάν Λαραΐν, που επίσης έχει δεσμούς με την πανίσχυρη οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας Opus Dei, γνωστή για τις αντιδραστικές πολιτικές και κοινωνικές της θέσεις.

Προκαλεί ωστόσο εντύπωση ότι η κυβέρνηση αυτή δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, αρνούμενη να διοργανώσει ή να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση μνήμης για τα 46 χρόνια από τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αγέντε, τη μέρα του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτέμβρη 1973. Ο Πινιέρα, όχι απλά είχε επιβεβαιώσει από την Τρίτη ότι δεν θα υπήρχε καμία εκδήλωση, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται καν να ανοίξει συζήτηση για το ζήτημα.

Ο “μετανιωμένος” Τσάντγουικ αποκάλυψε και το λόγο για την κυβερνητική απόφαση, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η φετινή επέτειεος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλες κι ότι πρέπει να προχωρήσει η κανονικότητα των καθημερινών δραστηριοτήτων των πολιτών.

Η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής να προχωρούν σε εκδηλώσεις και πορείες μπροστά στο άγαλμα του ηγέτη της Ουνιδάδ Ποπουλάρ έξω από το κυβερνητικό μέγαρο. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ένωσης Συγγενών των Εκτελεσμένων για πολιτικούς λόγους, που υπενθυμίζει ότι είναι υποχρέωση του προέδρου, ως προέδρου όλων των Χιλιανών να “τιμά τη μνήμη ενός τόσο τραγικού γεγονότος για αυτή τη χώρα”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: