Aποβολή του Τζέρεμι Κόρμπιν από τους Εργατικούς με κατηγορίες περί “αντισημιτισμού”

Η νέα αυτή ρήξη αποτελεί μια ακόμα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της “νεομπλαιρικής” ηγεσίας Starmer με τη λεγόμενη “αριστερή πτέρυγα” των Εργατικών.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών και με αναστολή της ιδιότητάς του ως μέλους του Εργατικού Κόμματος βρέθηκε ο πρώην ηγέτης της παράταξης Τζέρεμι Κόρμπιν, έξι μόλις μήνες μετά την παραίτησή του από πρόεδρος. Ο διάδοχός του Keir Starmer συνέστησε επιτροπή εξέτασης κατά του Κόρμπιν, με το ερώτημα ακόμα και της διαγραφής του.

Αφορμή για αυτή την εξέλιξη, που ρίχνει σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια τους Εργατικούς, εντείνοντας τις ήδη σημαντικές εσωκομματικές διαμάχες, υπήρξε μια δήλωση του Κόρμπιν μετά από δημοσίευση έκθεσης της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βρετανικής βουλής για περιστατικού αντισημιτισμού στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μηχανισμοί διερεύνησης των καταγγελιών αντισημιτισμού για καιρό παρέμεναν ανεπαρκείς. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις “παρεμποδίζονταν από την κομματική γραφειοκρατία”, ενώ πρόοδοι διαπιστώνονται μετά το 2018.

Ο Κόρμπιν απέρριψε τις υπόνοιες περί ανοχής στον αντισημιτισμό, και υπενθύμισε πως έχει εργαστεί “για τη στήριξη της εβραϊκής κοινότητας στη διάρκεια όλης μου της ζωής”. Επιπλέον, πρόσθεσε πως “όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός στο Εργατικό Κόμμα, παράλληλα ωστόσο υποστήριξε πως “η έκταση του προβλήματος για πολιτικούς λόγους μεγαλοποιήθηκε δραματικά από τους αντιπάλους μας εντός κι εκτός κόμματος, όπως και από μεγάλα τμήματα των μίντια” κι ότι ο ίδιος “δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος”.

Πατώντας πάνω σε αυτές τις φράσεις, η ηγεσία του Starmer βρήκε την αφορμή που έψαχνε εδώ και καιρό για να θέσει εκτός κόμματος τον Κόρμπιν, με την κατηγορία ότι “υποβαθμίζει” το πρόβλημα, ενώ η εβραϊκής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Χότζερ χαιρέτισε την απόφαση, κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι “βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κόμματος, που επέτρεψε στον αντισημιτισμό να γίνει μέινστριμ από κοινωνικά περιθωριακός” που ήταν πριν.

Στο πλευρό του Κόρμπιν, που αρνείται κατηγορηματικά την ανασκευή των δηλώσεών του και προαναγγέλλει την υποβολή ένστασης στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, παραμένουν πάντως οι ως τώρα κομματικοί του σύμμαχοι, άλλοι προειδοποιώντας με παραιτήσεις από το κόμμα, κι άλλοι κάνοντας έκκληση για ενότητα και για κίνδυνο διάσπασης. Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή ρήξη αποτελεί μια ακόμα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της “νεομπλαιρικής” ηγεσίας Starmer με τη λεγόμενη “αριστερή πτέρυγα” των Εργατικών, δηλαδή μιας πιο νεοφιλελεύθερης γραμμής ενάντια μιας πιο παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης, καθώς το κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας προκειμένου να προβληθεί ξανά ως αξιόπιστη πρόταση αστικής διαχείρισης στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: