Αποσύρεται η Google από το πρόγραμμα drones του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων

Μετά από πολύμηνες αντιδράσεις των εργαζομένων, στέλεχος της επιχείρησης ανακοινώνει ότι δε θα παρατείνει το συμβόλαιό της με το αμερικανικό υπουργείο άμυνας μετά τη λήξη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η Google σκοπεύει να μη συνεχίσει να θέτει στη διάθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ την τεχνογνωσία της επιχείρησης σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για πολεμικούς σκοπού. Υπεύθυνη της επιχείρησης, συγκεκριμένα η επικεφαλής της Google Cloud, Diane Greene, ενημέρωσε χθες του εργαζόμενους ότι το η εταιρεία θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στα drones του αμερικανικού στρατού, για την ακρίβεια, δε θα το παρατείνει μόλις αυτό λήξει. Ως τώρα η Google είχε δεσμευτεί στην παροχή αλγορίθμων, που διευκόλυναν το πεντάγωνο κατά την αξιολόγηση εικόνων βίντεο, προκειμένου να γίνονται αποτελεσματικότερες οι επιθέσεις με drones. To συμβόλαιο που ανέρχεται σε λίγο κάτω από 10 εκ. δολάρια προβλέπεται να λήξει τον ερχόμενο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο σχέδιο Maven είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους εργαζόμενους της πολυεθνικής, προκαλώντας ακόμα και παραιτήσεις για ηθικούς λόγους, ενώ χιλιάδες άλλοι υπέγραφαν εδώ και μήνες κείμενο με το οποίο ζητούσαν από τον προϊστάμενο της επιχείρησης Σουντάρ Πιτσάι να αναστείλει το πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης να γίνει επίσημη εταιρική πολιτική η απαγόρευση να χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία της επιχείρησης για πολεμικούς σκοπούς. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται οργανώσεις όπως η ΕFF (Electronic Frontier Foundation) καθώς και την ICRAC (International Commitee for Robot Arms Control), που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της στρατιωτικής χρήσης των ρομπότ.

Αν επαληθευτεί, η μικρή έστω αυτή νίκη είναι ένα σημάδι του τι μπορεί να πετύχει η συλλογική αντίδραση επιστημόνων και άλλων εργαζομένων που βλέπουν τους καρπούς της δουλειάς τους να γίνονται μέσο για την βελτιστοποίηση της δολοφονικής πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: zeit.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: