Απόπειρα στάσης στη Βενεζουέλα – Συνελήφθησαν οι δράστες

Με τη στήριξη της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης και με δέλεαρ διάφορα υλικά ανταλλάγματα, ομάδα της Εθνοφρουράς επιχείρησε να στασιάσει, απόπειρα που καταπνίγηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των πιστών στην κυβέρνηση μελών του στρατού.

Μια απόπειρα στάσης μελών της Εθνοφρουράς (GNB), λίγες ημέρες μετά το σχετικό κάλεσμα της -στηριζόμενης από τις ΗΠΑ- «Εθνοσυνέλευσης», κατέστειλαν οι αρχές ασφαλείας της χώρας. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν καλέσει σήμερα, κοντά στο Καράκας για την απομάκρυνση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, συνελήφθησαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Η επιχείρηση οδήγησε στην «ανάκτηση των όπλων που είχαν κλαπεί και αυτή τη στιγμή, τα άτομα αυτά δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών και στη στρατιωτική δικαιοσύνη», σύμφωνα με την ανακοίνωση όπου παρατίθενται δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, στρατηγού Βλαντίμιρ Παντρίνο. Οι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν «θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το στρατό, στις 02.50 τοπική ώρα (08.50 ώρα Ελλάδας), μια «μικρή ομάδα επιτιθέμενων» της GNB, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, έκλεψε «μια παρτίδα πολεμικών όπλων» από ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Πετάρε (ανατολικά) και «συνέλαβε» τέσσερις στρατιώτες.

Η ομάδα των στρατιωτικών κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς ένα στρατώνα στην Κοτίσα, στο βόρειο Καράκας, όπου ηχογράφησαν ένα βίντεο, το οποίο διένειμαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο αυτό, δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και κάλεσαν τον κόσμο να τους υποστηρίξει. «Είμαστε επαγγελματίες στρατιώτες της Εθνοφρουράς που είμαστε αντίθετοι σε αυτό το καθεστώς, το οποίο αποκηρύσσουμε πλήρως, έχουμε ανάγκη την υποστήριξή σας, κατεβείτε στο δρόμο», δήλωσε ένας άνδρας, ο οποίος είπε πως είναι λοχίας της Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα με το στρατό, οι στασιαστές στρατιωτικοί συνάντησαν «ισχυρή αντίσταση εκ μέρους των αξιωματικών και των στρατιωτικών» που βρίσκονταν στο στρατώνα της Κοτίσα. Η αστυνομία και ο στρατός αναπτύχθηκαν γύρω από το στρατώνα.

Μετά τη σύλληψή τους, οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο Φουέρτε Τιούνα, το κυριότερο στρατιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Εξουδετερώθηκαν, παραδόθηκαν και συνελήφθησαν σε χρόνο ρεκόρ, αυτή τη στιγμή δίνουν πληροφορίες. Αυτό που είπαν πρώτα, είναι ότι τους πρόσφεραν επαύλεις, μέγαρα και ότι τους άφησαν μόνους, ότι τους εξαπάτησαν. Θα νικήσουμε», έγραψε στο «Twitter» ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, πρόεδρος της συντακτικής Συνέλευσης.

Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Χουάν Γκουάιδο, πρόεδρος της «Εθνοσυνέλευσης», που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, έσπευσε να στηρίξει τη στάση και να δηλώσει -πριν την καταστολή της- ότι «αυτό που συμβαίνει στην Εθνοφρουρά δείχνει το αίσθημα που υπερισχύει στο εσωτερικό» του στρατού.

Από: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: