Απολογητής των Βάφεν Ες – Ες προσλήφθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου του Καναδά

Ο προσληφθείς Λιούμπομιρ Λουτσιούκ έχει εργαστεί και στο παρελθόν στην υπηρεσία, κερδίζοντας το παρατσούκλι “Δρ. Νο”, επειδή απέρριπτε 90% των αιτήσεων ασύλου, αφού θεωρούσε σχεδόν όλους τους πρόσφυγες “ψεύτες”.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό μπορεί να παρουσιάζεται ως επιτομή του φιλελευθερισμού, ωστόσο πίσω από την επιφάνεια κρύβονται βαθιά αντιδραστικές πολιτικές, που δείχνουν το βαθμό σύγκλισης σε ουσιώδη ζητήματα μεταξύ ακροδεξιών και φιλελευθέρων. Μετά τη στήριξη, από την πρώτη στιγμή, του «αυτοανακηρυχθέντα» πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά προσέλαβε έναν πρώην δικαστή προσφυγικών αιτήσεων ασύλου, τον Λιούμπομιρ Λουτσιούκ, διαβόητο ως «Δρ. Νο», καθώς απέρριπτε πάνω από το 90% των αιτήσεων. Παλιότερα είχε ισχυριστεί μάλιστα πως ο Καναδάς ήταν «καταφύγιο τρομοκρατών, εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών πολέμου», ενώ είχε χαρακτηρίσει «ψεύτες» τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.  Είχε δηλώσει μάλιστα πως «Η χώρα μας θα εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης σε ένα ολοκαύτωμα που προκάλεσαν τρομοκράτες που εκμεταλλεύτηκαν τους χαλαρούς μεταναστευτικούς νόμους για να εισέλθουν ανάμεσά μας».

Παρόλαυτα ο Λουτσιούκ προσλήφθηκε στο τέλος Δεκέμβρη στην Υπηρεσία, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων, στο οποίο ο ίδιος απάντησε πως «Οι απόψεις αλλάζουν όπως εξελίσσονται οι διαδικασίες και οι νόμοι. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης δεν είναι στατική, ούτε είναι οι απόψεις μου».

Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι «αλλαγές» στις απόψεις αφορούν και την παλιότερη απολογητική του υπέρ των ναζί. Ουκρανικής καταγωγής ο ίδιος, έγραφε το 1983 σε εφημερίδα υποστήριξης της OUN ουκρανικής δοσιλογικής οργάνωσης της κατοχής, υπέρ της μεραρχίας «Γαλικία» των Βάφεν Ες – Ες, υπό τις διαταγές του ίδιου του Χάινριχ Χίμλερ. Τα μέλη της μεραρχίας έδιναν προσωπικό όρκο στο Χίτλερ, εκπαιδεύονταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και διέπραξαν φρικτά εγκλήματα πολέμου, με κυριότερο την καταστροφή του πολωνικού χωριού Χούτα Πιένακα στις 28 Φλεβάρη 1944. Ο Λουτσιούκ έγραφε πως «το να ανήκεις στη μεραρχία ποτέ δε θεωρήθηκε αιτία ντροπής». Αργότερα, η οργάνωσή του UCCLA, έστελνε αντισημιτικές καρτ ποστάλ σε εβραϊκές οργανώσεις του Καναδά, με αφορμή έκθεση για το Ολοκαύτωμα, όπου χαρακτήριζε τους υποστηρικτές της έκθεσης ως «γουρούνια»  και την έκθεση ως «εργαλείο καταπίεσης».

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία δήλωσε πως αγνοούσε την αρθρογραφία του Λιουτσιούκ κατά τη διάρκεια της πρόσληψης για δυο εβδομάδες, κι ότι θα επανεξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη.

Με πληροφορίες από twitter

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: