Αποχαιρετώντας τον Maurice Cukierman

Σπουδαία μορφή της γαλλικής κομμουνιστικής αριστεράς, έφυγε χθες απο την ζωή μετά απο πολύχρονη μάχη με σοβαρή ασθένεια. Υπήρξε αγωνιστής απο την εποχή των φοιτητικών του χρόνων και έδωσε μέχρι το τέλος της ζωής του δυναμικό παρόν στους αγώνες ενάντια στην αστική τάξη.

Σπουδαία μορφή της γαλλικής κομμουνιστικής αριστεράς, έφυγε χθες απο την ζωή μετά απο πολύχρονη μάχη με σοβαρή ασθένεια. Υπήρξε αγωνιστής από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων και έδωσε μέχρι το τέλος της ζωής του δυναμικό παρόν στους αγώνες ενάντια στην αστική τάξη.

Γεννημένος το 1949, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία μόλις 71 χρόνων ο συνιδρυτής του κόμματος URCF ( Union des Revolutionnaires Communistes de France) Maurice Cukierman. Ενταγμένος στην κομμουνιστική νεολαία από το 1963 και στο PCF ( Parti Communiste France) από το 1968 σε μια ταραγμένη εποχή, όπου μεγάλο μέρος της γαλλικής νεολαίας αμφισβητούσε έντονα την Σοβιετική Ένωση και ασκούσε δριμεία κριτική στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για τη φιλοσοβιετική του στάση.

Στάθηκε κοντά στο λαό του Βιετνάμ  στο πόλεμο της δεκαετία του ’70, υπέρ της πορτογαλικής επανάστασης και εναντίον του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική έως το 1991 για το οποίο συνέγραψε το βιβλίο ”Cap sur la liberté”  εκδόσεις Delga. Το 1976 ήταν από τους πρώτους που αντιτάχθηκαν στην μη εγκατάλειψη του όρου ”δικτατορία του προλεταριάτου” και στην αύξηση του αντισοβιετικού κλίματος από τη ρεβιζιονιστική αριστερά.Το 1990 βρίσκεται στην κεντρική επιτροπή του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από όπου αποχωρεί το 2002.

Το 2002 βρίσκεται στο κόμμα URCF το οποίο προσπαθεί να επαναφέρει τον ορθόδοξο μαρξισμό στη γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα παρεκκλίνει κατά την γνώμη του από αυτόν. Τα δυο κόμματα διαφέρουν ιδεολογικά απέναντι στο τρόπο επίτευξη της σοσιαλιστικής επανάστασης, στο FREXIT, την ιστορική σημασία της Σοβιετικής Ένωσης και σε σωρεία άλλων θεμάτων.

Η αγωνιστική προσωπικότητα του Maurice Cukierman αναγνωρίστηκε και είναι σεβαστή από τους πολιτικούς του αντιπάλους και μη και από χθες μηνύματα συλλυπητηρίων  έχουν κατακλύσει τα γραφεία του κόμματος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: