Απεργία διαρκείας στην Κόστα Ρίκα – “Αφήστε τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο να πληρώσουν”

Μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία με τη σειρά της απαντά με ενίσχυση της καταστολής.

Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών έχει παραλύσει την Κόστα Ρίκα, καθώς εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική λιτότητας που έχει εξαγγείλει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση του Κάρλος Αλβαράδο, σε συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ΔΝΤ για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέους φόρους για την εργατική τάξη και περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις του δημοσίου.

Η απεργία προβλέπεται να είναι διαρκείας, με τη συμμαχία δασκάλων και εργαζόμενων της τοπικής ηλεκτροπαραγωγικής εταιρείας να πρωτοστατούν. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις καταστολής. Το κυρίαρχο σύνθημα, που άρχισε να κυριαρχεί στις προηγούμενες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Απρίλη και την Πρωτομαγιά, έχει ταξικά χαρακτηριστικά: “Οι εργάτες δε θα πληρώσουν την κρίση, αφήστε τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο να πληρώσουν”. Σαφώς βέβαια τα προτεινόμενα μέτρα από τα συνδικάτα όπως κατάργηση του ΦΠΑ, κάλυψη των νομοθετικών παραθύρων φοροαποφυγής για τους πλούσιους, προοδευτικό φόρο εισοδήματος και “συνετό” φορολογικό καθεστώς για τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Zona Francas κινούνται περισσότερο σε διαχειριστική κατεύθυνση, χωρίς αυτό να αναιρεί τη σημασία ενός αγώνα που αγκαλιάζει και πολλούς νέους εργάτες που δεν είχαν ως τώρα καμία πείρα κι εμπλοκή σε κινητοποιήσεις.

Την πρώτη μέρα της απεργίας 150.000 εργάτες διαδήλωσαν στην εθνοσυνέλευση, για να υποβάλλουν την εναλλακτική φορολογική πρόταση των συνδικάτων στην κυβέρνηση, που απάντησε με χρήση αστυνομικής βίας, ενώ την επομένη μάλιστα υπήρξε και παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου της Universidad de Costa Rica, με αστυνομικούς να χτυπούν και να τραυματίζουν φοιτητές, κάτι που προκάλεσε κατακραυγή και από τον πρύτανη. Ο πρόεδρος Αλβαράδο υπό τη γενική κατακραυγή και την εξαγγελία εργαζόμενων του πανεπιστημίου και φοιτητών πως θα διαδήλωναν έξω από την προεδρική κατοικία, αναγκάστηκε να συναντηθεί με τον πρύτανη με θέμα τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο πρόεδρος της μικρής λατινοαμερικανικής χώρας αρνείται να δει τους διοργανωτές της απεργίας, πριν αυτή λήξει, ενώ είναι ανένδοτος και σε προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιό του, ακόμα και όταν αυτές προέρχονται από το κυβερνών κόμμα PAC.

Οι εργαζόμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους, κι όπως δήλωσε o πρόεδος της Ένωσης Νοσηλευτών Lenin Moreno (συνωνυμία με τον πρόεδρο του Ισημερινού): “Έχουν τα σχέδια τους, κι εμείς τα δικά μας. Τα δικά μας αντιπροσωπεύουν την εργατική τάξη της Κόστα Ρίκα. Είμαστε πολλοί περισσότεροι από αυτούς”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: