Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα- Φήμες για ρωσικά αντίμετρα

Αναταράξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση για απέλαση Ρώσων διπλωματών, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αντίστοιχα μέτρα από τη ρωσική πλευρά, που επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει από το πρωί η είδηση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ένας εξ αυτών το στέλεχος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα Βίκτορ Γιάκοβλεφ και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε δύο ακόμη. Οι διπλωμάτες κατηγορούνται για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και “παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας”. Βασική μομφή εναντίον τους είναι η “πληροφοριακή δραστηριότητα”, δηλαδή η συλλογή και διακίνηση πληροφοριών, ενώ τους καταλογίζεται-πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές-η αποτυχημένη απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών καθώς και επηρεασμού μέσω υλικών δέλεαρ δήμων, επισκόπων αλλά και μοναχών του Αγίου Όρους.

Παρότι οι ίδιες πηγές σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι είναι μια μεμονωμένη κίνηση που δε στοχεύει σε διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων, όπως ήταν αναμενόμενο η ρωσική πλευρά απάντησε άμεσα στην ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας σύμφωνα με το Reuters μέσω του υπουργείου Εξωτερικών πως θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο. Το πρακτορεία RIA μάλιστα επικαλείται δηλώσεις Ρώσου βουλευτή σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα σχεδιάζει την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι επισήμως η ρωσική πρεσβεία τηρεί ως τώρα χαμηλούς τόνους, αρνούμενη να σχολιάσει την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της είναι η επιτυχία της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και τις αντίστοιχης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Η Ελλάδα είχε υπάρξει ως τώρα εξαίρεση στον κανόνα των δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία. Η ένταση ωστόσο που λάνθανε μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια βγήκε στην επιφάνεια με την υπόθεση της απέλασης. Είναι δύσκολο να αποσυνδέσει κανείς το γεγονός αυτό από τη γενικότερη ένταση των ανταγωνισμών στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος, αλλά και από το ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει αναλάβει σχεδόν ρόλο παρακοιμώμενου της ελληνικής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας μια στενότητα στις -παραδοσιακά “αγαθές”- ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είχε η χώρα να ζήσει δεκαετίες. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης να αναδειχθεί στον καλύτερο συνεταίρο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια φαίνεται να έχει ποικίλες διπλωματικές παρενέργειες, η έκταση και η πιθανή ενίσχυση των οποίων μένει να διαπιστωθεί το αμέσως ερχόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: