Απάντηση στη φασιστική βία και το ρατσισμό με μεγάλη συγκέντρωση στο Μπάρι

H συγκέντρωση ήρθε ως αντίδραση στη φασιστική επίθεση της ακροδεξιάς οργάνωσης Casapound σε διαδηλωτές κατά του Σαλβίνι την περασμένη Παρασκευή στην πόλη.

“Οι νεοφασιστικοί σχηματισμοί πρέπει να διαλυθούν!” ήταν ένα από τα συνθήματα που δονούσαν χθες την πλατεία Ελευθερίας στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας, όπου έλαβε μια σημαντική σε όγκο για τα δεδομένα της πόλης διαδήλωση κατά του ρατσισμού και του νεοφασισμού, διαδήλωση με την κεντρική επωνυμία “Αντιφασιστικό Μπάρι”. Αφορμή ήταν η βίαιη επίθεση της νεοφασιστικής Casapound σε διαδηλωτές της κίνησης “Ποτέ με τον Σαλβίνι”, την περασμένη Παρασκευή. Τη διοργάνωση είχε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας Cgil, μαζί με άλλες ενώσεις επαγγελματιών και φοιτητών, ενώ ευάριθμοι ήταν η παρουσία πολιτικών κομμάτων, κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως και διαννοουμένων και πανεπιστημιακών καθηγητών.

Στα πανώ κυριαρχούσαν συνθήματα που ζητούσαν να κλείσουν οι φασιστικές οργανώσεις της πόλης και εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους μετανάστες και τα θύματα της φασιστικής επίθεσης. Παρόντα ήταν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αν κι ο δήμαρχος απουσίαζε για υποχρεώσεις στο Μιλάνο, όπως και του νομού της Απουλίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Μπάρι. Οι παρεμβάσεις των περισσότερων ομιλητών κινήθηκαν ενάντια στον υπουργό εσωτερικών της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και των σκληρών αντιμεταναστευτικών νόμων που προωθεί, που στόχο έχουν να “δημιουργήσουν πόλεμο μεταξύ φτωχών και φτωχότερων”. Από την πλευρά του, ο λέκτορας Luciano Canfora σημείωσε πως “Υπάρχει λόγος που μετά από τόσο καιρό έγιναν τόσο σοβαρά γεγονότα. Κι είναι εξίσου προφανές πως παριστάνουμε πως δε βλέπουμε, δηλαδή πως οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις κατέκτησαν το υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο στη χώρα μας”. Η δυναμική συγκέντρωση έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν το Bella Ciao, καθώς η αντάρτικη μουσική υπόκρουση κυριαρχούσε σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Με πληροφορίες από: baritoday.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: