Απαγορεύουν τα Starbucks στους υπαλλήλους τους να φοράνε οποιοδήποτε ένδειξη στήριξης στο Black Lives Matter

Η απαγόρευση συνοδεύεται από βίντεο υψηλόβαθμου στελέχους της επιχείρησης, όπου υποστηρίζει πως “αγκιτάτορες που διαστρεβλώνουν τις βασικές αρχές” του κινήματος, μπορεί να επιδιώξουν να “ενισχύσουν τη διαίρεση”, αν τα μηνύματά τους εκτεθούν σε καταστήματα.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πολυεθνικές, που το τελευταίο διάστημα κρίνουν ως καλύτερο μάρκετινγκ τον ενστερνισμό των – πιο ανώδυνων τουλάχιστον πτυχών – του αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, τα Starbucks επιμένουν κατά τα φαινόμενα στο “no politica”, όπως τουλάχιστον δείχνει εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε στον τύπο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτό το υπόμνημα, που φέρεται να στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα στους εργαζόμενους, υπάρχει ρητή προειδοποίηση προς τους υπαλλήλους να μη φορούν αξεσουάρ ή ρούχα με μηνύματα στήριξης του κινήματος Black Lives Matter. Η οδηγία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη πολιτική της εταιρείας που απαγορεύει αξεσουάρ προώθησης “πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών ζητημάτων”. Η εταιρεία πάντως, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν εργαζόμενοι, κάνει εδώ και χρόνια μια εξαίρεση σε αυτό το θέμα, επιτρέποντας ή και ενθαρρύνοντας το προσωπικό να φορά κονκάρδες στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ, ιδιαίτερα κατά το μήνα του Pride τον Ιούνιο.

Η τωρινή απαγόρευση συνοδεύεται από βίντεο υψηλόβαθμου στελέχους της επιχείρησης, όπου υποστηρίζει πως “αγκιτάτορες που διαστρεβλώνουν τις βασικές αρχές” του κινήματος, μπορεί να επιδιώξουν να “ενισχύσουν τη διαίρεση”, αν τα μηνύματά τους εκτεθούν σε καταστήματα. Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, το υπόμνημα προσθέτει πως “γνωρίζουμε ότι οι προθέσεις σας είναι γνήσιες και καταλαβαίνουμε πόσο προσωπικό είναι αυτό για τόσους από μας. Είναι σημαντικό αυτό και σας ακούμε”.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του υπομνήματος, λέγοντας πως τα μηνύματα απαγορεύτηκαν για να “δημιουργήσουν ένα ασφαλές και ευπρόσδεκτο περιβάλλον” στα καταστήματα. Ασφαλές και ευπρόσδεκτο για οπαδούς του Τραμπ, νεοναζί και κάθε απόχρωσης ρατσιστή κατά τα φαινόμενα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εργαζόμενοι, είτε βρίσκονται “κοινωνικά ευαίσθητη” επιχείρηση, είτε σε κάποια που δε θέλει να αποξενώσει ένα ακροδεξιό τάργκετ γκρουπ, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις πολυεθνικές και τα αφεντικά συνολικά, για το ξεπέρασμα των κάθε λογής διακρίσεων και των αιτιών που τις γεννούν.

Με πληροφορίες από thehill.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: