Απαγόρευση των αμβλώσεων προωθεί ο κυβερνήτης του Μισισιπί στις ΗΠΑ

Απαγόρευση εκτρώσεων με τον πρώτο χτύπο καρδιάς του εμβρύου που θα ανιχνεύεται από το γιατρό υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός Φιλ Μπράιντ, στα πλαίσια μιας εντεινόμενης προσπάθειας σε όλες τις ΗΠΑ για περιορισμό του δικαιώματος επιλογής στη μητρότητα.

Ολοένα και δυσκολότερες γίνονται οι αμβλώσεις σε μια σειρά πολιτείες των ΗΠΑ, στα πλαίσια μιας κλιμακούμενης προσπάθειας των λεγόμενων «pro – lifers», με πολιτική στήριξη κυρίως Ρεπουμπλικάνων πολιτικών παραγόντων, να πετύχουν την πλήρη συνταγματική απαγόρευσής του.

Τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση εκτρώσεων υπέγραψε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μισισιπί  Φιλ Μπράιαντ την Πέμπτη, με νομοσχέδιο βάσει του οποίου απαγορεύονται οι αμβλώσεις αφότου οι γιατροί ανιχνεύσουν χτύπους καρδιάς στο έμβρυο μέσω υπέρηχου. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και την 6η βδομάδα της κύησης, διάστημα στο οποίο πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει την εγκυμοσύνη τους. Παρόμοια νομοθεσία επιχειρήθηκε να περάσει στο Κεντάκι και την Αϊόβα, που καταρρίφθηκε όμως δικαστικά στη συνέχεια, προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ άλλες 10 πολιτείες έχουν στα σκαριά τέτοια νομοσχέδια.

Ο Μπράιαντ χαρακτήρισε τον χτύπο της καρδιάς ως «Οικουμενικό ορόσημο ζωής από τις απαρχές του ανθρώπινου είδους», ερμηνεύοντας τον περιορισμό των δικαιωμάτων της γυναίκας ως «προστασία της ιερότητας της αγέννητης ζωής». Ήδη η πολιτεία του Μισισιπί προσπάθησε να περάσει την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα κύησης, απόφαση που κατέπεσε δικαστικά προς το παρόν.

Ομάδες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο απειλούν μη μηνύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτόματα εμπλοκή κάποιου πολιτειακού δικαστηρίου. Ο προαλειφόμενος διάδοχος του Μπράιαντ, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει η πολιτεία (δηλαδή οι φορολογούμενοι) το κόστος τυχόν δικαστικών αγώνων γιατί «νοιάζεται για τα αγέννητα παιδιά).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η άμβλωση επιτρέπεται μέχρι την 24η περίπου εβδομάδα της κύησης, όταν το έμβρυο έχει πιθανότητες επιβίωσης έξω από τη μήτρα. Στόχος των πολέμιων της άμβλωσης είναι να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο αυτό, πετυχαίνοντας σε ομοσπονδιακό επίπεδο αυστηροποίηση των νόμιμων ορίων ή και πλήρη απαγόρευση. Ο πολύκροτος διορισμός του εκλεκτού του Τραμπ δικαστή Μπρέτ Κάβανο θεωρείται πως μπορεί να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για μια τέτοια απόφαση.

Σε άλλες πολιτείες, όπως η Οκλαχόμα, υπάρχει προσπάθεια ώστε η έκτρωση να γίνει κακουργηματικό αδίκημα φόνου, στέλνοντας τους γιατρούς στη φυλακή. Άλλες στρατηγικές περιορισμού των αμβλώσεων αφορά την απαγόρευση της επέμβασης σε περιπτώσεις διάγνωσης συνδρόμου Ντάουν ή στη βάση φυλετικών διακρίσεων.

Σε περίπτωση που το συνταγματικό δικαστήριο κρίνει παράνομες τις εκτρώσεις, πολιτείες όπως το Οχάιο και το Τενεσί, ετοιμάζουν νόμους ώστε αυτομάτως η απόφαση αυτή να ενσωματωθεί και στην πολιτειακή νομοθεσία περί αμβλώσεων.

Ήδη το Άρκανσας έχει περιορίσει τη νόμιμη δυνατότητα εκτρώσεων από 20 σε 18 εβδομάδες κύησης. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση, είναι η ομιλία του ρεπουμπλικανού βουλευτή Νταν Ντάγκλας, ο οποίος παρότι δηλώνει «κατά των αμβλώσεων», αφηγήθηκε την ιστορία μιας ανηψιάς του, που ανακάλυψε πως το παιδί που κυοφορούσε δεν είχε λειτουργικά νεφρά και ουρήθρα. Αυτό σήμαινε πως θα επιβίωνε 2-3 μέρες μετά τον τοκετό, υποφέροντας από φριχτούς πόνους. «Ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε την απόφαση των γονιών;» πρόσθεσε ο βουλευτής.

Με πληροφορίες από: New York Times

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: