Απαγόρευση συμμετοχής των Σέρβων κομμουνιστών στις εκλογές καταγγέλλει το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Η Εκλογική Επιτροπή της χώρας μεθόδευσε τον αποκλεισμό του κομμουνιστικού ψηφοδελτίου, επιτρέποντας όμως ενάντια σε προηγούμενη απόφασή της τη συμμετοχή ενός ακροδεξιού μορφώματος.

Την εκλογική φίμωση των κομμουνιστών επιχειρεί η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επερχόμενη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 21 Ιουνίου. Οι σκανδαλώδης απαγόρευση της συμμετοχής του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας έρχεται την ίδια στιγμή που η επιτροπή αυτή επιτρέπει τη συμμετοχή στο ακροδεξιό εθνικιστικό κίνημα “Λεβιάθαν”, ενάντια στις αποφάσεις που η ίδια η επιτροπή είχε πάρει παλιότερα, κρίνοντας ότι το μόρφωμα αυτό δεν πληρεί τα κριτήρια συμμετοχής. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι αυτή η επιχείρηση ντε φάκτο απαγόρευσης της ύπαρξης ΚΚ στη Σερβία εντάσσεται στα πλαίσια της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην ΕΕ, όπου ο αντικομμουνισμός αποτελεί ιδεολογικοπολιτικό πυλώνα, αντίθετα με την ακροδεξιά που είτε γίνεται απόλυτα ανεκτή παρά τις μικροεπιπλήξεις (βλ. Ουγγαρία) είτε εντάσσεται στην επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων.
Τις συνθήκες αποκλεισμού του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας εξηγεί αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος, που υπογράφεται από το γγ Αλεξάνταρ Μπανιάνατς:
Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, κατηγορούν την εκλογική επιτροπής της Σερβίας (RIK) για διάκριση, αφότου απέρριψε την εγγραφή μας για τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται στις 21 Ιούνη.
Η Επιτροπή δεν επέτρεψε επαρκές χρονικό διάστημα στο κομμουνιστικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τους Αλεξάνταρ Μπανιάνατς και Αλεξάνταρ Ντένιτς να αντιμετωπίσει τις όποιες ελλείψεις ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές.
Την ίδια στιγμή όπως αναφέρεται, η Επιτροπή ανέτρεψε την ίδια της την απόφαση μια μέρα αφότου αρνήθηκε την εγγραφή σε μια ακροδεξιά ομάδα, το “Κίνημα Λεβιάθαν”. Η επιτροπή νωρίτερα είχε αποφασίσει πως η ομάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεςι εγγραφής για τις εκλογές, έχοντας αποτύχει να προσκομίσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για στήριξη των υποψηφίων του.
Το Νέο ΚΚΓ και η Ένωση Κ.Ν.Γ σημειώνουν πως είναι σαφές ότι η Επιτροπή έκανε διάκριση εναντίον των κομμουνιστών σε αυτές τις εκλογές, που φαίνεται από το ότι όλοι μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε αυτές εκτός από το δικό μας ψηφοδέλτιο.
Αντιπρόσωποι του ΝΚΚΓ και της ΕΚΝΓ παρέδωσαν τις υπογραφές που είχαν συλλεγεί για το ψηφοδέλτιο “Σοσιαλισμός η μόνη διέξοδος” στην Επιτροπή στις 5 Ιούνη. Το ΝΚΚΓ και ΕΚΝΓ ζητούν από τα αδελφά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα να οργανώσουν διαμαρτυρίες μπροστά από τις σερβικές πρεσβείες ως τις 19 Ιούνη ή να διαμαρτυρηθούν για τη διάκριση κατά του ψηφοδελτίου “Σοσιαλισμός η μόνη διέξοδος – ΝΚΚΓ-ΕΚΝΓ” στην Εκλογική Επιτροπή στα μέηλ  [email protected] and [email protected].
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την αλληλεγγύη σας!
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: