Απαγόρευση εκδήλωσης τιμής στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας από Χριστιανοδημοκράτες και “Εναλλακτική για τη Γερμανία”

Πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της Γερμανίας απαγόρευσης εκδήλωσης τιμής στο ΚΚΓ εντός κοινοβουλίου με σύμπραξη Εναλλακτικής για τη Γερμανία και Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμμαχοι στον αντικομμουνισμό αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες και η ακροδεξιά εναλλακτική για τη Γερμανία, απαγορεύοντας τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης ενόψει των 100 χρόνων της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας στις 30 Δεκέμβρη. Η πρωτοβουλία για τη εκδήλωση ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke, η οποία για τους δικούς της λόγους επιθυμεί να εμφανίζεται ως κληρονόμος της παρακαταθήκης του ηρωικού κόμματος.

Παραδοσιακά, τέτοιου είδος εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο κτίριο Πάουλ Λέμπε του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου στεγάζονται και διάφορες επιτροπές. Θεωρητικά απαιτείται η συγκατάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κάτι που ως τώρα όμως ήταν δεδομένο και απλά τυπική διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση όμως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, ακολουθώντας την Εναλλακτική για τη Γερμανία, αρνούνται να παραχωρήσουν την αίθουσα, παρότι η διοίκηση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αντίρρηση.

Την αρχή έκανε το AfD, το οποίο είχε ήδη αρνηθεί μέσω μέηλ την εκδήλωση από το Μάη με την αιτιολογία πως το ΚΚΓ είχε απαγορευτεί στη δημοκρατία της Βαϊμάρης «ως αντιδημοκρατικό και ανατρεπτικό», αναφερόμενο στην απαγόρευση μεταξύ 1919 και 1923, μετά την εξέγερση των Σπαρτακιστών και την εξέγερση του Αμβούργου αντίστοιχα. Επιπλέον, το ακροδεξιό κόμμα επικαλείται την εκ νέου απαγόρευση του κόμματος στη μεταπολεμική ΟΔΓ το 1956. Ως εκ τούτου, δηλώνει πως δεν επιθυμεί την απόδοση τιμής σε ένα «ολοκληρωτικό και αντιδημοκρατικό κόμμα. Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες και οι σύμμαχοί τους αποφεύγουν μεν την ίδια ακραία αντικομμουνιστική ρητορική, συμφωνούν ωστόσο στην ουσία, δηλαδή την ίδια την απαγόρευση της εκδήλωσης εντός κοινοβουλίου, με πρόσχημα πως πρόκειται για «κομματική» εκδήλωση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Die Linke Γιαν Κόλτε δηλώνει σε συνέντευξή του πως «κανείς δε χρειάζεται φροντιστήριο από τους Χριστιανοδημοκράτες στην ιστορική επεξεργασία», υπενθυμίζοντας τις σχέσεις του κόμματος με πρώην ναζί κατά τα μεταπλεμικά χρόνια, ανάμεσά τους και με τον συντάκτη και σχολιαστή των ρατσιστικών νόμων της Νυρεμβέργης, που ήταν επικεφαλής της καγκελαρίας από το 1953 ως το 196 3. Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση για το ΚΚΓ, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκέμβρη σε κεντρικό κινηματογράφο του Βερολίνου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: