Αντιφασίστρια γιαγιά καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή έσβηνε ακροδεξιά συνθήματα στη Γερμανία

Πρόστιμο 1050 ευρώ καλείται να πληρώσει η 72χρονη Ιρμέλα Μένζα – Σραμ, που εδώ και δεκαετίες μάχεται κατά της παρουσίας ακροδεξιάς ρητορικής σε αστικά κτίρια, επειδή ζωγράφισε καρδούλες πάνω από νεοναζιστικά συνθήματα.

“Την πρώτη φορά που έβγαλα ένα αυτοκόλλητο, ένιωσα τοσο ωραία που έκανα κάτι”, θυμόταν πριν λίγα χρόνια η Ιρμέλα Μένζα – Σραμ, μια γνωστή μορφή του αντιφασιστικού κινήματος στη Γερμανία. Τα τελευταία 33 χρόνια, η 72χρονη σήμερα γυναίκα γυρίζει στις πόλεις της Γερμανίας, αφαιρώντας αυτοκόλλητα με ακροδεξιό περιεχόμενο, αλλά και σβήνοντας αντίστοιχα συνθήματα, ζωγραφίζοντας με σπρέι ή μπογιά από πάνω.

Περίπου 100.000 αυτοκόλλητα με μηνύματα μίσους έχει αφαιρέσει μέσα σε αυτά τα χρόνια η Σραμ, μέρος των οποίων έχει κατά καιρούς υπάρξει τμήμα εκθέσεων με θέμα το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό στη Γερμανία. Η “σούπερ – γιαγιά” δεν το βάζει κάτω, παρότι έχει απειληθεί κατά καιρούς η ζωή της από νεοναζί, ενώ πέρσι είχε συλληφθεί από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια σε συγκέντρωση του ακροδεξιού AfD. Επίσης έχει έρθει ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπη με τη γερμανική αστική δικαιοσύνη, που κρίνει τη “διαφύλαξη περιουσίας” ως σημαντικότερη από τον παραμερισμό της ακροδεξιάς ρητορικής από δημόσια ορατούς χώρους. Ως τώρα οι δίκες της Σραμ αναστέλλονταν, αυτή τη φορά όμως, το δικαστήριο του Άιζεναχ αποφάσισε να προχωρήσει σε καταδίκη της αντιφασίστριας, για “Φθορά ιδιοκτηρίας”, επιβάλλοντας πρόστιμο 70 ευρώ την ημέρα για 15 ημέρες. Το Δεκέμβρη του 2018, η Σραμ είχε ζωγραφίσει με σπρέι καρδούλες πάνω από νεοναζιστικά σλόγκαν σε τέσσερα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο ουσιαστικά δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι προτιμά την παρουσία νεοναναζιστικών συνθημάτων στην πόλη (που προφανώς δε θεωρούνται “φθορά ιδιοκτησίας”) παρά την κάλυψή τους με καρδούλες. Η Σραμ μετά την ανακοίνωση δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: