Αγγίζουν το 1 τρισ. δολάρια οι οικονομικές απώλειες της Κούβας από τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Μπροστά στο δυσθεώρητο αυτό νούμερο, κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος αναλογιζόμενος τα τεράστια επιτεύγματα της επανάστασης και τις καταχτήσεις του κουβανικού λαού, θα αναρωτηθεί: Πού θα έφτανε η σοσιαλιστική Κούβα αν δεν ίσχυε ο άδικος και απάνθρωπος αποκλεισμός;

Σε 922,6 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολογίζονται οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Κούβα, από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό (εμπάργκο) που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης από το 1963 και ισχύει μέχρι σήμερα. Το δυσθεώρητο αυτό νούμερο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Κουβανός υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ, και κάνει τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να αναρωτηθεί, αναλογιζόμενος τα τεράστια επιτεύγματα της επανάστασης και τις καταχτήσεις του κουβανικού λαού, πού θα έφτανε η σοσιαλιστική Κούβα αν δεν ίσχυε ο άδικος και απάνθρωπος αποκλεισμός…

Οι πρόεδροι πολλών κρατών στις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία άρχισε τις εργασίες της την περασμένη Τρίτη, καταδίκασαν για άλλη μια φορά το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η οικονομική πολιορκία εναντίον της Κούβας πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κουβανών τονίζοντας την αντίθεση της χώρας του στον αποκλεισμό. Την άρση του αποκλεισμού ζήτησαν επίσης ο αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο («τόσα πολλά δεινά και ζημίες έχουν υποστεί οι Κουβανοί», ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, ο ηγέτης της Αγκόλα Ζοάο Μάνουελ Γκοντσάλβες Λουρέντσο (ο αποκλεισμός είναι «άδικος υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου»), ο πρόεδρος της Ναμίμπια που εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «υποχώρηση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία είδαμε πριν από μερικά χρόνια», και άλλοι ηγέτες.

922,6 δις. δολάρια οι οικονομικές απώλειες της Κούβας από τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Μπρούνο Ροντρίγκεζ: 922,6 δις. δολάρια οι οικονομικές απώλειες της Κούβας από τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Οι οικονομικές απώλειες των 922,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του πιο μεγάλου και παρατεταμένου συστήματος μονομερών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ποτέ σε χώρα, δεν καλύπτουν τις επιπτώσεις των τελευταίων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην επόμενη περίοδο.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι στις 6 και 7 του Νοέμβρη, η Κούβα θα παρουσιάσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στον αποκλεισμό, για 28η συνεχόμενη φορά.

Από το 1992, η ΓΣ  του ΟΗΕ έχει υπερψηφίσει 27 ψηφίσματα που απαιτούν από την αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέρμα στην πολιτική αποκλεισμού της Κούβας. Στην πρώτη ψηφοφορία, το 1992, 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας για άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν την ψηφοφορίας, ενώ συντριπτική ήταν η διεθνής καταδίκη της πολιτικής των ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, το 2018, όταν υπέρ της άρσης ψήφισαν 189 χώρες, κατά μόνο 2 (όπως πάντα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ), ενώ απείχαν Ουκρανία και Μολδαβία.

 

(Με πληροφορίες από granma και prensa-latina)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: